Masajın karaciğer nakli sonrası hastaların yaşam bulgusu ağrı ve konfor düzeyine etkisi
The effect of massage on vital finding, pain and comfort level in patients after liver transplantation
  1. Tez No: 478255
  2. Yazar: BİLSEV ARAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SARITAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer Nakli, Sırt Masajı, Ağrı, Konfor Düzeyi, Yaşam Bulguları, Liver Transplantation, Back massage, Pain, Comfort Levels, Vital Findings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırma, masajın karaciğer nakli yapılmış olan hastalarda ameliyat sonrası yaşam bulgusu, ağrı ve konfor düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Araştırma öntest- sontest kontrol gruplu yarı deneme modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesinde ilk kez karaciğer nakli yapılmış yetişkin hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu evrenden güç analizi ile belirlenen ve randomize örnekleme yöntemiyle seçilen 42 deney, 42 kontrol grubu olmak üzere 84 hasta oluşturmuştur. Veriler Mayıs-Eylül 2016 tarihleri arasında toplanmış ve verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Kısa McGill Ağrı Soru Formu, Genel Konfor Ölçeği kullanılmıştır. Deney grubundaki hastalara araştırmacı tarafından organ nakli servisinde sabah ve akşam olmak üzere bir gün içinde toplam 2 kez sırt masajı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzdelik, ortalama, ki-kare, bağımlı gruplarda t testi, bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Bulgular: Karaciğer nakli sonrası sabah ve akşam izlemlerinde; deney grubundaki hastaların nabız hızı, solunum sayısı, kan basıncı değerleri, ağrı şiddeti ve konfor düzeyleri ortalama puanlarının sırt masajı öncesi ve sonrası tüm ölçümlerde kontrol grubuna göre daha düşük olduğu, sPO2 düzeyinin ise arttığı ve aralarında deney grubu lehine istatistiksel açıdan farkın önemli olduğu saptanmıştır (p=0.000). Elde edilen veriler, karaciğer nakli olan hastalara uygulanan sırt masajının; ameliyat sonrası ağrı şiddeti ve konfor düzeyinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Karaciğer nakli olan hastalara uygulanan sırt masajının hastaların yaşam bulgularını olumlu yönde etkilemiş, ağrı şiddetini azaltmış ve hastaların konfor düzeylerini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the effect of massage on vital finding, pain and comfort level in patients after liver transplantation. Material Method: The study was conducted in half test model with pretest and posttest control group. The population of the study consisted of adult patients who have undergone liver transplantation for the first time in the Turgut Özal Medical Center Liver Transplant Hospital. The sample of the study consisted of 84 patients (42 patients in the experimental group and 42 patients in the control group) determined by using the power analysis and selected by using random sampling method from this population. The data were collected between May-September 2016 by using the Questionnaire Form, SF-MPQ and GCS. A total of 2 times back massage was provided one day in morning and evening by the researcher at organ transplantation service to the patients in the experiment group. No intervention was applied to the patients in the control group. Number,percentage, mean, chi-square, dependent - independent samples t test were used to analyze the data. Results: In the morning and evening follow-ups after liver transplantation; the lower rates were determined on heart beat, respiration, severity of pain, and comfort levels on the experimental group in all measurement (after and before back massage) and that the level of sPO2 was increased and there were significant differences in experimental and control groups that be in experimental gruops' favor (p=0.000). This study showed that back massage in liver transplantation patients were effective in postoperative pain severity and comfort levels. Conclusion: The back massage applied to the patient with liver transplantation affects the vital findings of positively, reduces the severity of pain and increases the comfort levels of the patients.