Giresun ili Çamoluk ilçesinde yüksek tünel altında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Investigation of some kind of strawberries cultivated under high tunnel located in the district of Camoluk in city of Giresun in terms of fertility and quality
  1. Tez No: 478402
  2. Yazar: İLKER BANKAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fragaria x ananassa, SÇKM, Vitamin C, Yüksek tünel, Fragaria x ananassa, TSS, Vitamin C, High tunnel
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, 2014 – 2016 yıllarında Giresun ili Çamoluk ilçesi Gücer köyünde 125 m2 plastik örtülü yüksek tünelde yürütülmüştür. Denemede kısa gün çeşitlerinden; Camarosa, Fortuna ve Mojave çeşidi, nötr-gün çeşidi olarak San Andreas çilek çeşidi olmak üzere dört farklı çilek çeşidi kullanılmıştır. Deneme parselleri 2014 yılında oluşturulmuş, aynı yıl oluşan çiçek salkımları koparılmış, verim ve kalite değerlendirmesi yapılmamıştır. Yürütülen çalışma sonucunda; ilk çiçeklenme 27 Şubat ile 11 Mart arasında gerçekleşmiş olup, en erken Camarosa çeşidinde, en geç Mojave çeşidinde gözlemlenmiştir. Hasat başlangıcı çeşitler arasında 20 Nisan ile 9 Mayıs arasında değişiklik göstermiş olup, en erken hasat Camarosa çeşidinden yapılmıştır. Çeşitler arasında hasat sonu tarihleri 29 Eylül ile 28 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Mojave çeşidi en son hasadı gerçekleştirilen çeşit olmuştur. Bitki başına en yüksek verim San Andreas çeşidinden (516.24 g/bitki), en düşük verim ise Fortuna çeşidinden (369.75 g/bitki) elde edilmiştir. Meyve ağırlığı bakımından en yüksek değer San Andreas çeşidinden (18.77 g), en düşük ise Mojave çeşidinden (15.63 g) elde edilmiştir. Suda çözünen kuru madde miktarı (SÇKM) çeşitler arasında en yüksek %7.21 ile San Andreas çeşidinden, en düşük %5.95 ile Camarosa çeşidinden elde edilmiştir. Titre edilebilir asitlik miktarı bakımından asitlik değeri %0.66 ile %0.59 arasında belirlenmiş olup, en yüksek değer Fortuna çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek pH değeri 3.56 ile Mojave çeşidinden, en düşük pH değeri ise 3.50 ile Fortuna çeşidinden elde edilmiştir. Çeşitler arasında C vitamini bakımından en yüksek değer Fortuna çeşidinden (101 mg 100g-1), en düşük değer ise Camarosa çeşidinden (96.8 mg 100g-1) elde edilmiştir. Sonuş olarak, bu çalışma ile ortalama değerlere göre en yüksek verim San Andreas çeşidinden alınmıştır. Bu çalışma ile Çamoluk İlçesinin ticari çilek yetiştiriciliği bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on a high tunnel covered with 125 m2 plastic in the village of Gücer in the district of Çamoluk in the city of Giresun between 2014 and 2016. During the study, four different strawberry types including short day types such as Camarosa, Fortuna and Mojave as well as San Andreas as a neutral day type were used. Trial parcels were shaped in 2014 and at the same year thyrsi were plucked and fertility and quality assessments were not carried out. According to the results of the study, the first blooming took place between 27th February and 11th March and the earliest was observed in the speicies of Camarosa whereas the latest one was noticed in the type of Mojaye. The beginning of the harvest period showed some differences among the species between 20th April and 9th May. The earliest harvest was made from Camarosa species. The end of the harvest period among the species was between 29th September and 28th October. The latest harvest was taken from Mojaye. The highest fertility rate plant was taken from San Andreas type (516.24 g/herb) whereas the lowest fertility rate belonged to Fortuna species (369.75 g/plant). As for fruit weight, the highest one was found as San Andreas type (18.77 g) while the lowest one was among Mojave species (15.63 g). In terms of the amount of dry matter that can be resolved in water, the highest was from the type of San Andreas with 7.21 % whilst the lowest one was from Camarosa species with 5.95 %. Regarding the amount of acid that can be titrated, Fortuna got the highest result with the acidic ratio between 0.66 % and 0. 59 %. The highest level of ph was taken from Mojave with 3.56 whereas the lowest pH level was taken from Fortuna with 3.50. In terms of vitamin C, the highest ratio was from Fortuna type (101 mg 100g-1) and the lowest ratio was from Camarosa species (96.8 mg 100g-1). As a result, with this study, the highest fertility was taken from San Andreas species considering the average values. It was seen that Çamoluk has a significant potential for strawberry cultivation.