Ankara koşullarında çilekte yaz dikiminin yıllara göre verim ve kalite üzerine etkileri
Effect of the summer planting on yield and quality of strawberry in Ankara
- Tez No: 47842
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Strawberry, Aliso, Cruz, Douglas, Pocahontas, Tioga, Tufts, Vista varieties, summer planting, cropping year, yield, quality
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, Ankara koşullarında Tufts, AIiso, Pocahontas, Cruz, Tioga, Douglas ve Vista çilek çeşitlerinde, iki değişik zamanda yapılan yaz dikiminin 2. ve 3. ürün yıllarında meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. AIiso, Tioga ve Tufts çeşitlerinde gövde sayısı (7.9-7.1 adet/bitki); Douglas, Pocahontas, Cruz, AIiso ve Tufts çeşitlerinde ise yaprak alanı (6712-5989 mm2) diğer çeşitlerden daha yüksek bulunmuştur. 2. ürün yılında, yaprak (1 06.3-1 21.8 adet/bitki) ve çiçek sayısı (88.3-73.8 adet/bitki) 3. ürün yılından daha yüksek olarak saptanmıştır. Çeşitlerde salkım sayısı 5.0-17.3 adet/bitki arasında değişmiştir. Verim 2. ürün yılında, 3. ürün yılından ya daha yüksek ya da eşit düzeyde olmuştur. 2. ürün yılında, Vista çeşidinde 387.0 g ile 2. dikim tarihi, Pocahontas'da 344.7 g, AIiso' da 328.2 g, Cruz'da 307.1 g ve Douglas'da ise 277.4 g ile 1. dikim tarihlerinde en yüksek bitki başına verim değerlerini sağlamışlardır. En fazla ürün II. (%35.4) ve III. (%38.6) haftalardan, en düşük verim ise I. (%8.6) ve IV. (%1 7.4) haftalardan elde edilmiştir. Meyve ağırlığı 2. ürün yılında (6.1 g), 3. ürün yılına (4.0 g) göre daha yüksek olmuştur. Douglas, AIiso, Pocahontas, Cruz ve Tufts (5.6-4.9 g) en iri, Tioga ve Vista (4.6-4.2 g) en küçük meyveli çeşitler olarak belirlenmişlerdir. Çeşitlerin meyve iriliği en fazla 2. ürün yılında I. haftada (9.9-11.9 g), 3. ürün yılında ise IV. haftada (7.5- 9.7 g) olmuştur. Meyve suyunda S.Ç.T.K.M. %7.7 (Cruz) ile %9.7 (Tioga); titrasyon asitliği %0.67 (Douglas) ile %0.89 (Vista); pH 2.98 (Douglas) ile 3.23 (Tioga) arasında değişmiştir. Kloroz en yüksek oranda (%80.0) Douglas, en düşük ise Vista (%4.3) çeşidinde ortaya çıkmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Çilek, AIiso, Cruz, Douglas, Pocahontas, Tioga, Tufts çeşitleri, yaz dikimi, ürün yılı, verim, kalite
Özet (Çeviri)
In this research, two consecutive summer plantings were examined concerning their effects on yield and quality of seven strawberry varieties (Tufts, Aliso, Pocahontas, Cruz, Tioga, Douglas and Vista) for the 2nd and 3rd years of plantings in Ankara conditions. Experimental data are summarized as follows Aliso, Tioga and Tufts had higher number of crown (7.9-7.1 per plant); whereas Douglas, Pocahontas, Cruz, Aliso and Tufts were superior to the others, concerning the leaf area (6712-5989 mm2). Both, the number of leaves (106.3-121.8 per plant) and flowers (88.3- 73.8 per plant) were higher in 2nd year of planting than the subsequent one. The number of trusses varied between 5.0 and 17.3 per plant among varieties. Yield in the 2nd year was found to be equal or higher than that of 3rd year. In the 2nd year of planting, 2. period for Vista (387.0 g), 1. period for Pocahontas (344.7 g), Aliso (328.2 g), Cruz (307.1 g), Douglas (277.4 g) gave highest yield per plant. The maximum yield was obtained 2nd (%35.4) and 3rd (%38.6) weeks, while 1st (%8.6) and 4th (%17.4) weeks had the lowest values. Fruit weight in 2nd cropping year (6.1 g) was higher than that of 3rd year (4.0 g). Size of the fruit was reported to be the highest in Douglas, Aliso, Pocahontas Cruz and Tufts (5.6-4.9 g) whereas Tioga and Vista (4.6-4.2 g) had the smallest fruits. The maximum size of the fruits were harvested in the 1st week (9.9-11.9 g) of 2nd cropping year howewer, this occured in 4th week (7.5-9.7 g) in 3rd cropping year. Soluble solids in fruit juice varied between 7.7% (Cruz) and 9.7% (Tioga), titration acidity was reported to be between 0.67% (Douglas) and 0.89% (Vista), and pH was occurred between 2.98 (Douglas) and 3.23 (Tioga). These values showed fluctuation among varieties Douglas was found to be the most sensitive variety to cholorosis (80.0%) while, chlorosis was the lowest level in Vista (4.3%).