Ankara Şeker Fabrikası çiftliği alkali topraklarının ıslahına ait kriterlerin saptanması
Determination of reclamation criteria for alkali soils of Ankara sugar factory farm
- Tez No: 47847
- Danışmanlar: PROF.DR. NURİ MUNSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alkali soils, soil reclamation, amount of gypsum, leaching water, exchangeable sodium
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA ŞEKER FABRİKASI ÇİFTLİ?İ ALKALİ TOPRAKLARININ ISLAHINA AİT KRİTERLERİN SAPTANMASI Meral TEKOK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim dalı Danışman: Prof. Dr. NuriMUNSUZ 1996, Sayfa: 33 Jüri: Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Yener ATAMAN Prof. Dr. Suat ŞENOL Bu araştırma, Ankara Şeker Fabrikası Çiftliği alkali topraklarının, ıslah laiterlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu kriterler, belirli düzeylerde jips ve yıkama suyu uygulanarak belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme sonrası ıslah olan topraklarda elektriksel iletkenlik, pH ve değişebilir sodyum yüzdesi değerleri istenilen seviyeye düşmüştür. Çalışma sonunda, alkali toprakların ıslahında yıkama işleminin tek basma yeterli olmadığı, ancak yıkama ile beraber jips uygulamasının etkili bir sonuç verdiği belirlenmiştir. 4 ton/da jips düzeyi ve 300 cm yıkama suyunun ıslah işleminde yeterli olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Alkali toprak, toprak ıslahı, jips miktarı, yıkama suyu miktarı, değişebilir sodyum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Them DETERMINATION OF RECLAMATION CRITERIA FOR ALKALI SOILS OF ANKARA SUGAR FACTORY FARM Meral TEKOK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof Dr. NuriMUNSUZ 1996, Page:33 Jury: Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Yener ATAMAN Prof. Dr. Suat ŞENOL In this research, reclamation criteria were determined in alkali soils of Ankara Sugar Factory Farm. This criteria were determined by applying gypsum and leaching water in certain levels. After trials, electrical conductivity, pH and exchangeable Na+ levels were found to be decreased in the soils which were reclaimed. In this study, it is concluded that leaching is not a sufficient process, however it is effective when applied together with gypsum. It was determined that 4 ton/da gypsum and 300 cm leaching were sufficient to reclaim the soils.