Çalışanların iş tatminsizlikleri ile presenteizmleri arasındaki ilişki: Bir uygulama çalışması
The relationship between employees' job dissatisfaction and presenteeism: A study of practice
  1. Tez No: 478843
  2. Yazar: EMRE BERKAY OKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN AYRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan, iş tatminsizliği, işletme, presenteizm, tatminsizlik, Dissatisfaction, employee, enterprise, job dissatisfaction, presenteeism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İş tatminsizliği iş dünyasındaki kritik sorunlardan biridir. Buna göre işletmeler çalışanlarının kişisel tatminsizlikleri ile ilintili olan konuların dışında, iş tatminsizliğine karşı kendileri için bir düzen oluşturmak zorundadırlar. Onların düzenleri, iş için başarı ve tatmin duygusu sağlayabilecektir. Fakat iş tatminsizliği birçok farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Hem işletmeler hem de çalışanlar açısından iş tatminsizliği son derece zor olan konulardan biridir. Çünkü iş tatminsizliği tek başına bir sorun değildir; başka sorunlara da sebebiyet verebilmektedir. Bu noktada presenteizm kavramı orta çıkmıştır. Çalışanlar, sadece ofislerinde çalışıyor olarak görülmelerine karşın, onların da işletmelerinden beklentileri söz konusu olmaktadır. Daha da önemlisi, karşılanmayan beklentiler işletmelerin performansları açısından birer tehdit oluşturmaktadır. Bu çalışmada, iş tatminsizliği ve presenteizm sorunlarının genel bir çerçevesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle çalışmanın birinci bölümünde iş tatminsizliğinin genel çerçevesi; ikinci bölümde presenteizm kavramının genel hatları ve son bölümde ise İstanbul'da bir sanayi alanında çalışan, farklı demografik özelliklere sahip 103 katılımcı üzerinde uygulanan bir anket yer almaktadır. Bu anket aracılığıyla iş tatminsizliği ile presenteizm arasındaki ilişki ve onun çalışanlar üzerindeki etkisi ele alınmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Job dissatisfaction is one of the critical matters in the business world. According to this, enterprises must build a new order against the job dissatisfaction, except the issues, which are related their employees' personal dissatisfaction. Their order can provide achievement and feeling of satisfaction for business. However, job dissatisfaction can come out in different formations. For both employees and enterprises, job dissatisfaction is one of the toughest issues. Because job dissatisfaction does not have relationship just a few issues; it has potential to affect the other matters. Right in this point, there is a concept such as presenteeism. Although employees are seen as people, who just work in their offices, they have expectations from their enterprises. More important one, the expectations, which are not met, are threats for enterprises' performances. In this study, there is a general frame of job dissatisfaction and presenteeism matters. That is why, there is the general frame of job dissatisfaction in first chapter; the general lines of presenteeism concept in second chapter and in the last chapter a survey, which has been applied on 103 persons, who have different demographical specialties and work in different companies in a industrial district in Istanbul. The relationship between job dissatisfaction and presenteeism in this process and its effects on employees have been handled via this survey.