Çalışanların iş tatminleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiye yönelik çalışma
Study on relationship between job satisfaction and organizational accountability of employees
- Tez No: 478842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Job Satsifaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışanların iş tatminini ve örgütsel bağlılığını artırmak günümüzde yöneticilerin en temel sorunlarından biridir. İşinden yeterince tatmin olmayan ve örgüt bağlılığı düşük olan bir çalışandan yeterli ölçüde verim almak mümkün değildir. Dolayısıyla, örgütlerin faaliyetlerini etkin bir biçimde sürdürebilmeleri bu iki kavramın doğru anlaşılması ile mümkündür. Örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasındaki ilişki kurumların başarılarında belirleyici bir rol oynamaktadır. İş tatmini yüksek çalışanlar içinde bulundukları kurumu benimseyerek kendi hedef ve amaçları ile kurumun hedef ve amaçlarını bağdaştıracaklar ve bu sayede kurumun başarısını kendi başarıları gibi göreceklerdir. Bunu sağlayabilen örgütler başarıya doğru ilerlerken, iş görenlerde yaşadıkları iş doyumu sayesinde kendi hedeflerini gerçekleştirebilmek adına daha umutlu olacaklardır. Bu çalışmamızda iş tatmini ile örgütsel bağlılık, iletişim, kişisel-mesleki gelişim, ücret düzeyi, fiziksel olanaklar ve yönetim arasında korelasyon düzeyi araştırılmıştır. Araştırma sırasında anket yöntemi kullanılmıştır. Sonuç pozitif olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, one of the most fundamental issues of managers is improving job satisfaction of the employee and organizational commitment. It is impossible to get efficiency from an employee who is not satisfied with his job and has a low organizational commitment. Therefore, these two concepts must be well understood to keep up the activities of organizations in an effective way. The relationship between organizational commitment and job satisfaction plays a decisive role in the success of organizations. Their institutions in higher employee jobsatisfaction by adopting it sgoals and objectives with the organization's goals and objectives will be to reconcile and thus will see the organization's success as their own success. While walking towards the success of organizations that can provide this, employee job satisfaction through their own in order to fulfill the objectives will be more hopeful. In this study, organizational commitment, communication, personal-professional development, wage level, physical fields and managed correlation level were investigated in the workplace. Survey method is used. The result was positive.