Erkek kuzularda hormonların doğumdan pubertaya kadar değişimleri
Changes of hormones in male lambs from birth to puberty
- Tez No: 478929
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİÇ SERPEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Erkek kuzu, Folikül stimülan hormon, Luteinizan hormon, Prolaktin, Testosteron, Male lamb, Follicle stimulated hormone, Luteinizing hormone, Prolactin, Testosterone
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hayvancılıkta teknolojinin gelişmesi ile erkek kuzulardan en erken dönemde kaliteli verim almak, döl verimi ve bireysel performansı artırmak, puberta dönemi ile ilgili sorunlara erken süreçte çözüm bulmak amacıyla, hormonların doğumdan pubertaya kadar değişimlerinin ve bu hormonların birbirleri ile etkileşimlerinin bilinmesi gerekmektedir. Çalışmada Merinos ırkından 10 adet erkek kuzu kullanılmıştır. Doğumu izleyen 12 hafta boyunca her hafta, sonrasında her 15 günde bir kan örnekleri alınmış ve kan alımı kuzular bir yaşına gelinceye kadar sürdürülmüştür. Çalışmada kazanılan plazma örneklerinden LH, FSH, testosteron ve prolaktin düzeyleri Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemiyle ölçülmüştür. Araştırmada doğumdan hemen sonra ölçülen ortalama plazma LH düzeyleri izleyen günlerde giderek azalmış ve bu düşme 7. haftaya kadar sürmüştür. 7. haftadan sonra tekrar başlayan düzeylerdeki artış 23. haftada pik değerlere ulaşmış ve 35. haftada en üst düzeyine ulaştıktan sonra giderek gerilemiştir. 23. ve 35. haftalar arasında görülen bu artışların istatistik açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır (p0,037) tespit edilmiştir. Sonuç olarak erkek kuzularda sadece LH düzeylerinin artışı ile başlayan testosteron düzeylerindeki artışların, düşük seyreden LH düzeyleri yanı sıra FSH düzeylerince de düzenlendiği ve pubertaya giriş için LH, FSH ve testosteron düzeyleri arasındaki koordinasyon için önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to know the changes of hormones from birth to puberty and interactions of these hormones between each other in order to get high quality efficiency from male lambs at the earliest period with the development of technology in animal husbandry, increase productivity and individual efficiency and find early solutions for the problems related to puberty. In this study, 10 lambs from Merino lambs were used. Bloods samples were taken every week during the 12 weeks following birth, later on once every 15 days and taking blood samples was continued until the lambs reach the age of one. Levels of LH, FSH, testosterone and prolactin are measured by Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. In the study, plasma LH level, which was measured shortly after birth decreased gradually and such decrease continued until the week 7. Increase in levels, which begun at the week 7 reached their peak values at the week 23 and decreased gradually after reaching the top level at the week 35. These increases between the week 23 and 35 were detected as statistically significant (p0,037) between testosterone and prolactin. In conclusion, it could be concluded that the increases in testosterone levels, which are initiated only by the increase of LH levels in male lambs, are important for coordination between LH, FSH and testosterone levels for reaching puberty as well as low levels of LH, regulated by FSH levels.