Cerrahi tedavi uygulanan parotis gland kitlelerinde preoperatif olarak yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi ve radyolojik yöntemlerin tanısal değerlerinin incelenmesi
The diagnostic value of the fine needle aspiration biopsy (fnab) and radiologic methods used in the evaluation of surgically treated parotid gland masses.
- Tez No: 479115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis, neoplazi, ince iğne aspirasyon, sensitivite, spesifite
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç :Bu çalışmanın amacı, cerrahi tedavi uygulanan Parotis bezi kitlelerinin değerlendirilmesinde kullanılan İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB) ile Ultrasound (US), Bilgisayarlı Tomografi'nin (BT) tanısal degerlerinin incelenmesidir. Yöntem :Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda 2010-2016 yılları arasında parotiste kitle nedeniyle opere edilen 45 hastanın preoperatif BT ve US bulguları ile İİAB tanısı rezeksiyon materyalindeki histopatolojik tanı ile karşılaştırılmıştır. Bulgular:İİAB'nin doğru tanıyı tespit etmedesensitivitesi % 100, spesifitesi %93,1'dir. Negatif prediktif değeri %100, pozitif prediktif değeri %77,7'dir.Ultrasonografinin doğru tanıyı tespit etmede sensitivitesi % 87,5, spesifitesi %51,3 dir. Negatif prediktif değeri %95, pozitif prediktif değeri %28'dir. Tomografinin doğru tanıyı tespit etmede sensitivitesi %100, spesifitesi %78,3'dür. Negatif prediktif değeri %100, pozitif prediktif değeri %50'dir. Sonuç:Kesitsel radyolojik yöntemler parotis tümörlerinin ayırıcı tanısında tek başına yeterli degildir. Ancak İİAB birlikte kullanıldığında daha iyi sonuçlar elde edilebilir
Özet (Çeviri)
Subject : The aim of this study was to evaluate the diagnostic value of the Fine Needle Aspiration Biopsy (FNAB), Ultrasound(US) and Computed Tomography (CT) used in the evaluation of surgically treated parotid gland masses. Methods: The preoperative BT and US findings and FNAB diagnosis of 45 patients who were surgically treated for a parotid mass between 2010 and 2016 in Çanakkale Onsekiz Mart University Training and Research Hospital Ear Nose and Throat Department were compared with the histopathological diagnosis in the resection material. Findings: Sensitivity and specificity of FNAB was 100% and is 93.1%, respectively.The negative predictive value was 100% and the positive predictive value was 77.7% for FNAB. The sensitivity of ultrasonography was 87.5% and the specificity was 51.3%. The negative predictive value was 95% and the positive predictive value was 28% for US. The sensitivity of the tomography was 100%, and the specificity was 93.1%. The negative predictive value was 100%, the positive predictive value was 77.7%. Results: Cross-sectional radiologic methods alone are not sufficient in the differential diagnosis of parotid tumors. However, better results can be obtained when the FNAB is used together KeyWords:Parotid, neoplasm, fine-needle aspiration, sensitivity, specificity.