Glycan analysis of monoclonal antibodies
Monoklonal antikorlarda şeker zinciri yapı tayini
  1. Tez No: 479650
  2. Yazar: GÜLÇE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monoklonal antikor, MALDI-TOF-MS, N-glikan, trastuzumab, Monoclonal antibody, MALDI-TOF-MS, N-glycan, trastuzumab
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezin amacı, göğüs kanseri tedavisinde kullanılan Trastuzumab monoklonal antikorunun glikan analizi için örnek hazırlama ve analiz metodunu geliştirmektir. Monoklonal antikorlarda glikan yapı, ilgili monoklonal antikorun fonksiyonel ve biyolojik aktivitesini belirlemektedir. Bunlar bağışıklık sistemi hücreleri tarafından antijenlerin tanımlanması, sinyal faaliyetlerinin düzenlenmesi ve üretilen terapötiklerin fizikokimyasal özellikleridir. Bu nedenlerden dolayı glikan yapının hızlı ve doğru izlenmesi terapötik ilaç üretimi, biyobenzer ilaç üretimi ve kalite kontrol süreçleri için çok önemlidir. Trastuzumab bünyesindeki glikan yapı, örnek hazırlama aşamasında birtakım enzimatik reaksiyonlar ve katı faz ekstraksiyon yöntemi kullanılarak MALDI-QIT-TOF-MS sistemi ile tayin edilmiştir. Özel bir software programı ile elde edilen glikan yapıların nitel analizi gerçekleştirilmiştir. MALDI-QIT-TOF-MS sistemi ile Trastuzumab yapısındaki G0-GlcNAc, G0F-GlcNAc, G0, G0F, G1F olarak adlandırılan (CFG adlandırmasına göre) N-glikanlar kütle/yük oranlarına göre tayin edilerek hızlı ve verimliliği yüksek bir yöntem elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a sample treatment and analysis method for glycan analysis of trastuzumab which is used as a therapeutic monoclonal antibody during treatment of breast cancer. Correct glycan structure of monoclonal antibody is essential for functional and biological activity of the related monoclonal antibody such as identification of antigens triggered by immune system cells, regulation of the signaling activities and physicochemical properties of produced therapeutics. For these reasons, rapid and accurate monitoring of glycan structure is very critical for therapeutic drug production, biosimilar drug production and their quality control processes. The N-glycan structure of trastuzumab was analysed by MALDI-TOF-MS system using a number of enymatic reactions and solid phase extraction techniques. A qualitative analysis of N-glycan structures obtained by a special software program. N-Glycans of trastuzumab named G0-GlcNAc, G0F-GlcNAc, G0, G0F, G1F (according to CFG notation) are detected with MALDI-QIT-TOF-MS by mass/charge ratios and find out a rapid and throughput analysis method.