Spectral analysis of heart murmurs for the detection of heart murmurs
Aort stenozu teşhisinde kalp seslerinin spektrum analizi
  1. Tez No: 47972
  2. Yazar: ALTUĞ ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. ÖZCAN GÜLCÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiografi, aort stenozu, spektrum çözümlemesi, Echocardiography, aortic stenosis, spectrum analysis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Günümüzde aortik stenozun değerlendirilmesi ve tanısının konulması başlıca kardiyak kateterizasyonu ve ve ekokardiografi yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu iki yöntem de güvenilir sonuçlar vermektedir; ancak her ikisi de“invaziv”tekniklerdir. Aortik stenozun derecesi sistolik bölgede oluşan üfürümlerin değerlendirilmesi ile de belirlenebilir. Bir“kresendo-dekresendo”aort stenozu üfürümünün çok açık bir tanı değeri vardır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı aort stenozunda ortaya çıkan üfürümlerin özelliklerinin belirlenmesidir. Bunu sağlamak için Boğaziçi Üniversitesi, Biyo-Medikaî Mühendisliği Enstitüsünde geliştirilmiş olan özel bir sistem kullanılmıştır. Bu sistem örnekselden sayısala çevirici ile donatılmış bir kişisel bilgisayar, kalp seslerinin ve çevre gürültüsünün ölçülebilmesini sağlayan duyarga ve yükselteçlerden oluşmaktadır. Kaydedilen sesler alt kesim frekansı 80 Hz, üst kesim frekansı 1000 Hz olan yüksek ve alçak geçiren süzgeçlerden geçirilmiştir. Örnekleme frekansı olarak 4 kHz seçilmiştir. 512 veri noktası toplanıp bir sayısal sinyal işleme yazılımına, DADISP'e aktarılmıştır. Bir Manning penceresi ve hızlı Fourier dönüşümü (FFT) kullanılarak üfürümlerin Welch peryodogramlarının kestirimleri yapılmıştır. 96 - 500 Hz ve 20 - 500 Hz arası sistolik üfürüm oranlan, A2 ve AÎ+Â2 hesaplanarak trans-aortik basınç farkıyla çapraz ilişkisine bakılmıştır. Trans-aortik basınç farkı ile hesaplanan sistolik üfürüm arasındaki çapraz ilişki katsayısı r =0.975 olarak elde edilmiştir. Bu çalışma, aort stenozunun derecesini belirlemede sistolik üfürümlerin spektrum çözümlenmelerini kullanan yöntemlerin var olan diğer yöntemlere ek olarak ucuz ve güvenilebilir bir seçenek oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT The diagnosis and evaluation of aortic stenosis today is primarily performed by cardiac catheterization and echocardiograpy. Both, although accurate, are expensive and invasive techniques. However it may be possible to assess the severity of the aortic stenosis based on the murmur produced by the stenosis in the systolic region. A crescendo- decrescendo type of murmur has a clear diagnostic potential. Therefore the aim of this study is to determine the characteristics of murmur generated in aortic stenosis. For this purpose a special instrumentation system developed in the Biomedical Engineering Institute of Boöaziçi University is used. The system consists of a PC equipped with an A/D converter, channels for the recording of heart sounds and an environmental probe for the recording of ambient sounds. The recorded sounds are filtered using high pass and low pass filters having cut-off frequencies at 80 Hz and 1000 Hz, respectively. A sampling frequency of 4 kHz was selected. 512 data points are transported to a signal processing software package, DADISP. By using a Harming window and FFT, Welch periodograms are estimated. The systolic murmur energy ratio (MER) between 96-500 Hz (A2) and 20-500Hz (A1+A2) is calculated and correlated with the measured trans-aortic gradient. The correlation coefficient between the transvalvular pressure and the calculated MER is r=0.975. This study shows that spectral analysis of systolic murmurs have the potential of being used as an inexpensive adjunct technique for assessing the severity of aortic stenosis.