Tenis müsabakası süresince kalp atım hızı değişkenliğinin spektral analizi
Spectral analysis of heart rate variability during tennis competitions
  1. Tez No: 941637
  2. Yazar: SÜLEYMAN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp atım hızı, Psikofizyoloji, Spor, Tenis, Heart rate, Psychophysiology, Sports, Tennis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tenis müsabakası süresince kalp atım değişkenliğinin incelenmesi amacıyla yapılan bu araştırmaya, yaşları ortalaması 15,73±2,51 yıl, boyları ortalaması 165,80±6,33 cm ve vücut ağırlıkları ortalaması 57,20±8,39 kg olan toplam 30 lisanslı tenis sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma yıllık antrenman periyotlamasının yarışma döneminde sentetik tenis kortlarında gerçekleştirilmiştir. Sporcuların kalp atım hızı değişkenliği, müsabaka öncesinde, müsabaka esnasında ve müsabaka sonrasında V800 GPS özellikli polar saat ve H10 göğüs bandı kullanılarak kaydedildi. Kalp atım değişkenliğine ilişkin zaman ve frekans eksenli parametreler Kubios HRV Scientific analiz programı ile analiz edildi. Sporcuların, müsabaka öncesi (MÖ), müsabaka esnası (ME) ve müsabaka sonrası (MS) RR, HR, RMSSD, PNN50, HRV, SD1, SD2, SD1/SD2, PNS indeksi ve SNS indeks değerleri değerleri arasında anlamlı b􀵴r farklılık olduğu tesp􀵴t ed􀵴l􀵴rken (p0,05). Sonuç olarak; Müsabaka öncesi sporcuların müsabaka şartlarına ve müsabaka sonrasına göre daha düşük bir stres yaşadıkları, müsabaka süresince bu stresin arttığı görülmektedir. Müsabaka süresince ve müsabaka sonrası sporcuların stres düzeyleri aynı seviyede seyretmektedir. Ancak müsabaka sonrasında da stresin bir miktar arttığı söylenebilir. Bunun müsabaka sonucu ile bağlantılı olduğu düşünülebilir. Müsabakaların sporcuları baskı altına aldığı bunun da fizyolojik olarak sempatik sinir sistemine bağlı sporcuların kan basıncında artışın olmasına bağlı olduğu söylenebilir. Müsabakaların sporcuları 21,9% oranında stres altına soktuğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A total of 30 licensed tennis players with an average age of 15.73±2.51 years, an average height of 165.80±6.33 cm and an average body weight of 57.20±8.39 kg participated voluntarily in this study conducted to investigate heart rate variability during a tennis match. The study was conducted on synthetic tennis courts during the competition period of the annual training periodization. The athletes' heart rate variability was recorded using a V800 GPS-enabled Polar watch and an H10 chest strap before, during and after the match. Time and frequency axis parameters related to heart rate variability were analyzed with the Kubios HRV Scientific analysis program. While it was determined that there was a significant difference between the pre-competition (BC), during-competition (CE) and postcompetition (CE) RR, HR, RMSSD, PNN50, HRV, SD1, SD2, SD1/SD2, PNS index and SNS index values of the athletes (p0.05). As a result, it is seen that athletes experience lower stress before the competition compared to the competition conditions and after the competition, and this stress increases during the competition. The stress levels of athletes remain at the same level during and after the competition. However, it can be said that stress increases slightly after the competition. It can be thought that this is related to the result of the competition. It can be said that competitions put athletes under pressure, and this is due to the increase in blood pressure of athletes physiologically related to the sympathetic nervous system. It is seen that competitions put athletes under stress by 21.9%.