Tekirdağ İli tabiat parklarında sosyo-ekonomik analizler
Nature tourism activites and economic analysis in nature parks in Teki̇rdağ City
  1. Tez No: 479988
  2. Yazar: EMİNE UYDURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN AYAN, PROF. DR. SEZGİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabiat Parkı, Tekirdağ, sosyo-ekonomi, Nature Park, Tekirdağ, socio-economic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Son yıllarda Türkiye'de ve dünyada insanların doğaya yönelimleri dikkat çekicidir. Doğaya yönelim aynı zamanda doğa turizmi taleplerini de etkilemektedir. Bu çalışmada, toplumun bu yönlü taleplerini karşılandığı alanlardan biri olan tabiat parkları incelenmiştir. Bu amaçla, Tekirdağ İlinde ki Atatürk Ormanı Tabiat Parkı ve Çamlıkoy Tabiat Parkı araştırma alanları olarak seçilmiştir. İki araştırma alanı birbirinden farklı özellikler göstermektedir. Atatürk Ormanı Tabiat Parkı ve Çamlıkoy Tabiat Parkının ekonomik ve sosyal analizleri yapılmıştır. Ekonomik analizde; Fayda/ Masraf oranı kriterinden yararlanılmıştır. Ayrıca tabiat parklarında yapılan anketler ile katılımcıların alanlardan istek ve talepleri değerlendirilmiştir. Katılımcılar ile yapılan anketler ki-kare bağımsızlık testi ile değerlendirilmiştir. Yapılan sosyal ve ekonomik analizler sonuçları doğrultusunda iki tabiat parkı için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract: In recent years, the tendency of people towards nature in Turkey and in the world is remarkable. The trend towards nature also affects natural tourism demands. In this study, nature parks which are one of the areas where the society are being satisfied the demands are examined. For this purpose, Atatürk Ormanı Nature Park and Çamlıkoy Nature Park in Tekirdağ province were chosen as research areas. The two research areas have different characteristics. Economic and social analyzes of the Atatürk Forest Nature Park and Çamlıkoy Nature Park were made. In economic analysis; The benefit / cost ratio criterion has been used. In addition, by the way of surveys were evaluated request of the participants in nature parks. Questionnaires conducted with the participants were evaluated using the chi-square test of independence. In line with the results of the social and economic analyzes made, recommendations were made for two nature parks.