Türkiye'de organik tarım uygulamalarınıntarihsel gelişimi ve İstanbul ili örneğinden yolaçıkarak Türk ekonomisine etkilerininaraştırılması (2000 – 2015)
Organic agricultural practices in turkeyhistorical development and Istanbul provisionthe effects of the turkish economyresearch (2000 - 2015)
- Tez No: 480082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YURTTADUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Ürün, Organik Gıda, Tüketici, Organic Farming, Organic Product, Organic Food, Consumer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Birey yaşamında gıda, su ve hava kadar önemlidir. Devamlı biçimde artış gösteren nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için devamlı olarak araştırmalar yapılmaktadır. Bu durum da sektörel olarak kendi içerisinde sorunları ve uygulama kusurlarını ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda organik tarım üretimi yapılmaya başlanmıştır. Organik tarımın hormondan uzak olması insan hayatını olumlu bir şekilde etkisi altına almaktadır. Organik tarım ile beraber doğallığa yönelme gerçekleşmiş ve insan hayatındaki olumsuz durumlara engel olunmak istenilmiştir. Bu noktada araştırmanın temel amacı Türkiye'deki organik tarım uygulamalarının tarihsel gelişiminin ve 2000-2015 yılları arasında İstanbul ili örneğinden yola çıkarak Türk ekonomisine etkilerinin araştırılması sonucunda sektörün karşılaştığı sorunlara, yasal mevzuatlardaki ihtiyaç duyulan yeniliklerin tespit edilmesine ve yasa yapıcılara rehberlik edecek bilgilerin derlenmesine yardımcı olmaktır. Bu yardımın nasıl olabileceği konusunda literatürde çeşitli araştırmalar olmakla birlikte, Türkiye'deki organik tarımın 2000-2015 yılları arasında Türk ekonomisine etkileri ve İstanbul ili örneği kapsamında organik ürün tüketicilerinin düşünceleri incelenerek belirlenmesi konusunda yapılan araştırmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu araştırma literatürde konu hakkındaki boşluğun kapatılmasına katkı sağlayacaktır. Bu katkıyla organik ürün tüketicilerinin bilinç düzeylerinin yükselmesi ve bunun sonucunda da sektörün sorunlarını çözümlemesi mümkün olacaktır. Araştırmanın uygulanmasında organik tarım sektöründe faaliyet gösteren satış yerlerinden tüketim yapan 1129 bireye anket uygulaması yapılmıştır. Daha sonra bu veriler SPSS 19.0 paket programında güvenilirlik analizi, ortalama, T testi, ANOVA ve korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler bir ürünün organik olup olmadığının belirlenmesi ile tercih etme durumu arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca geleneksel tarımın ülke ekonomisine katkılarının genellikle negatif yönde olduğu görülürken organik tarıma ve organik ürünlere talep arttıkça ekonomiye etkileri de pozitif yönde olduğu görülmüştür. Ekonomiye olumlu etkisi olan organik tarım uygulamalarının geliştirilmesi için, üreticiler organik tarıma yönlendirilmeli, tüketicilerin organik tarım konusunda bilgi seviyeleri yükseltilmeli, yasa yapıcılar da plan proje ve politikalarıyla destek verici olmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In individual life, it is as important as food, water and air. Continuous research is being carried out in order to meet the food needs of the population which is continuously increasing. This situation reveals problems and application flaws within the sector in itself. Within this scope, organic agriculture production has begun. The distinction of organic agriculture from hormone positively affects human life. Orientation has taken place along with organic agriculture and it has been desired to prevent negative situations in human life. The main purpose of this point of research is to assist in finding the problems faced by the sector as a result of the historical development of the organic agriculture practices in Turkey and the effects of the Turkish economy on the way from the Istanbul example between 2000-2015, to identify the necessary innovations in the legislation and to guide the legislator. The number of researches on the effects of organic agriculture in Turkey between 2000 and 2015 on the Turkish economy and on the determination of organic product consumers' perspectives within the context of the Istanbul province are not to be investigated, albeit with various researches on how such assistance can be done in the literature. This research will contribute to closing the gap in the literature. With this contribution, the consciousness levels of the organic product consumers will increase and as a result it will be possible to analyze the problems of the sector. In the implementation of the survey, 1129 individuals who made consumption in the sales places operating in the organic agriculture sector were surveyed. These data were then subjected to reliability analysis, mean, T test, ANOVA and correlation analysis in the SPSS 19.0 package program. The results obtained from this study show that there is a relationship between the choice of whether a product is organic or not and the preference. Moreover, while the contribution of traditional agriculture to the country's economy is generally seen as negative, as the demand for organic agriculture and organic products increases, the economic effects are also positive. For the development of organic farming practices, which are positive effects of the economy, producers should be guided by organic farming, consumers should increase their knowledge about organic farming, and lawmakers should be supportive with plan projects and policies