Lider-üye etkileşiminin, yetenek yönetimi ve işgören performansına etkileri üzerine bir araştırma: Ankara örneği
A research on; the effects of leader-member exchange on talent management and employee performance; Ankara sample
  1. Tez No: 480268
  2. Yazar: GÖKHAN ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider-üye etkileşimi, yetenek yönetimi, işgören performansı, Leader-member exchange, talent management, employee performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada; lider-üye etkileşiminin, yetenek yönetimi ve işgören performansı üzerindeki etkilerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Ankara ilinde bulunan, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl İşkur Müdürlüğünde çalışanlar üzerinde araştırma yapılmıştır. Bu kurumlarda çalışan ve farklı konumlarda bulunan kişilere uygulanan çalışmanın örneklem grubunu; 406 kişi oluşturmaktadır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, lider-üye etkileşiminin ve alt boyutlarının, yetenek Yönetimi ve işgören performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca lider-üye etkileşiminin ve alt boyutlarının yetenek yönetimini ve işgören performansını etkilediği sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kaliteli bir lider-üye etkileşimi gerçekleştirilmesinin; çalışanlar üzerinde olumlu sonuçlara neden olacağı tespit edilmiştir. Bununla birlikte elde edilen sonucun işletmeler ve kurumlar açısından büyük bir önem arz eden ve özellikle son dönemde adından daha fazla söz ettiren yetenek yönetimi anlayışı ve kurumun başarısında en önemli unsurlardan birisi olan işgören performansını artıracağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to identify the the impact of leader-member exchange on talent management and employee performance. In this sense, some research has been conducted on the employee of Provincial Directorate of Health, Provincial Directorate of Culture and Tourism, Provincial Directorate of Youth and Sports, Provincial Directorate of Environment and Urbanization and Provincial Directorate of Turkish Employment Organization, all of which are located in Ankara. 406 people are made up of sample group of research which are applied to employees who work in aforementioned institutions in different positions. As a result of statistical analyses conducted, it has been concluded that there is a positive and meaningful relation between leader-member exchange and its sub-dimensions, and talent management and employee performance. Moreover, it has been deduced that leader-member exchange and its sub-dimensions affect talent management and employee performance. According to the results obtained, it has been determined that realization of a quality leader-member exchange affect the employees positively. With that, it has been determined that results obtained will increase the concept of talent management which is of high importance for businesses and institutions and which is becoming more and more popular lately, and will increase imployee performance which is one of the very important factors of a success of an institution.