AFAD'ın eğitici eğitimi programlarının değerlendirilmesi: 'birey ve aile için afet bilinci eğitmen eğitimi' örneği
The evaluation of AFAD's training of trainers programmes: A case study of 'training of trainers on individual/family disaster awareness'
  1. Tez No: 480288
  2. Yazar: SULTAN BOĞAZPINAR GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Yaşam Boyu Öğrenme, Eğitim Değerlendirme, Afet Eğitimi, Eğitici Eğitimi, Adult Education, Lifelong Learning, Training Evaluation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmanın amacı, Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitim programlarını katılımcıların görüşlerine göre, değerlendirmektir. Bu bağlamda Afete Hazır Birey ve Aile Kampanyası kapsamında düzenlenen“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”çalışmada konu edilmektedir. Bu araştırma düzenlenen“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”ne katılan yetişkinlerin sosyo-demografik özelliklerini, katılımcıların eğitim programının temel öğelerine ( amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme süreçlerine) ilişkin görüşlerini ve bu görüşlerin cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki deneyim değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Tarama modelinde betimsel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu AFADEM' in düzenlediği“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”ne katılmış 577 yetişkin öğrenen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler IBM SPSS 23.0 paket programında frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama, standart sapma, Levene Testi, T- Testi ve Anova Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, düzenlenen“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”eğitim programının olumlu yanlarının yanı sıra sorunlar ve yetersizlikler de bulunmaktadır.“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”eğitim programının amacı ile katılımcıların beklentilerinin örtüşmediği, eğitim programımın içeriğinin katılımcıların eğitim ihtiyacını karşılamada yeterli olmadığı, katılımcıların içeriği güncel ve ilgi çekici bulmadığı görülmüştür. Eğitim-öğretim süreçleri ve değerlendirme aşamalarında genellikle olumlu tepkiler alınmasına rağmen derslerde anlatım metodunun fazla kullanıldığı ve eğitim sonunda katılımcıların görüşlerinin değerlendirilmediği belirlenmiştir. Öğrenen öğretici ilişkileri yeterli bulunurken, eğitim etkinliğinin yapıldığı yerlerdeki derslik dışı fiziki şartlar yeterli bulunmamaktadır. Katılımcıların cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki deneyim değişkenlerinin“Birey ve Aile İçin Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi”eğitim programının temel öğeleriyle ilgili görüşlerinde herhangi bir farklılaşmaya yol açmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate training programmes carried out by the Disaster and Emergency Training Centre according to the views of the participants. In this context,“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”which is organized as part of Individual/Family Disaster Preparedness Campaign has been chosen as the subject of this research. This research has been carried out so as to determine the socio-demographic characteristics of adults involved in“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”, the views of the participants with respect to the key elements of training programmes (object, content, teaching-learning process and assessment-evaluation process) and whether these views vary depending on gender, educational status and occupational experience factors. The quantitative research technique is adopted in this research. The research is a descriptive study is screening model. The working group of the research includes 577 adult learners participating in“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”carried out by AFADEM. The data obtained is analysed in IBM SPSS 23.0 packaged software by using frequency (f), percentage (%), arithmetic average, standard deviation, Levene's test, T-test and Anova Test. The findings show that the training programme called“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”has positive sides along with problems and inadequacies. It is seen that the object of“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”does not correspond to the expectations of the participants, the content of the training programme does not measure up to the training requirements of the participants and the participants do not find the content up-to-date and interesting. It has been found out that, despite usually getting positive reactions during training -education process and evaluation phase, instruction method was highly used in lessons and the views of the participants were not taken into consideration at the end of the training. While the learner-instructor interaction is deemed to be satisfactory, physical environment in places where the training was held falls short of the expectations of the participants. It has been ascertained that gender, educational status and occupational experience factors of the participants do not make any difference in their views about the key elements of the training programme,“Training of Trainers in Disaster Awareness for Individual and Family”.