Geyik Barajı yöresindeki feldspat flotasyon tesis atık sularında ve sedimentlerinde bazı metallerin analizleri
Analysi̇s of some metals i̇n waste waters and sedi̇ments of feldspar flotati̇on plants around Geyi̇k Reservoi̇r Lake
- Tez No: 480300
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal, Geyik Barajı, İletkenlik, AAS, Geyik Lake, Conductivity, Metal, AAS
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çevre kirliliğinden en çok etkilenen ekosistemlerin başında göller ve akarsular gelmektedir. Evsel ve endüstriyel atıkların su kaynaklarına karışması, doğrudan ya da dolaylı olarak su havzalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ağır metaller çeşitli yollarla sucul ortamlara (göl, nehir vb.) geçerek canlı metabolizmalarını tehdit etmektedir. Bu çalışmada kirlenme tehlikesi yaşayan Geyik Baraj gölünün kirletici parametreleri araştırılmıştır. Bu araştırma sırasında kirliliğe neden olabilecek 10 istasyondan belirli zaman aralıklarında su ve sediment örnekleri alınmıştır. Su örneklerinde pH, sıcaklık, iletkenlik, toplam çözünmüş katı madde (TDS),çözünmüş oksijen, alkanite, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ) ve metal (Fe3+, Al3+, Mn2+, Cr3+, Co2+, K+, Mg2+, Cu2+, Ni2+, Pb2+,Zn2+, Na+, Ca2+) analizleri, sediment örneklerinde ise metal (Fe3+, K+, Al3+, Mn2+,Cr3+, Co2+, Cu2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+) analizleri yapılmıştır. Su ve sediment örneklerindeki metal analizleri alevli atomik absorbsiyon spektrofotometrisi(AAS) ile pH, sıcaklık ve iletkenlik tayinleri pH metre ile toplam çözünmüş katı madde (TDS) ve çözünmüş oksijen tayinleri multimetre cihazı ile KOİ ve alkalinite tayinleri titrimetrik yöntem ile BOİ ise respirometrik yöntem ile yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucu bölgedeki feldspatın bileşiminde bulunan bazı metallerin varlığı bu bölgedeki işletme atıklarında gözlenmiştir. Su örneklerinde bakır ve kobalt tayin edilememiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most affected ecosystems comes from the pollution of lakes and streams. The involvement of the water supply of domestic and industrial wastes, directly or indirectly, adversely affect the watershed. Heavy metals in various ways to the aquatic environment (lakes, rivers, etc.) threatens live through their metabolism. In this study of pollutants in the reservoir Geyik living in the danger of contamination. This specific time intervals from 10 stations that may cause pollution of water and sediment samples taken during the investigation. In water samples; pH, temperature, conductivity, total dissolved solids (TDS), dissolved oxygen, alkalinity of chemical oxygen demand (COD), biochemical oxygen demand (BOD), and metal (Fe3+, Al3+, Mn2+, Cr3+, Co2+, K+, Mg2+, Cu2+, Ni2+,Pb2+, Zn2+, Na+, Ca2+) analyses, while sediment samples metal (Fe3+, Al3+, K+,Mn2+, Cr3+, Co2+, Cu2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+) analysis was performed. The metal analyzes in water and sediment samples were carried out by flame atomic absorption spectrophotometry (AAS), pH, temperature and conductivity measurements with pH meter, total dissolved solids (TDS) and the dissolved oxygen determinations with multimeter, COD and alkalinity determinations with titrimetric method and BOD with respirometric method. The presence of some metals in the feldspar composition in the study area was observed in the operating waste in this area. Copper and cobalt could not be determined in water samples for some months.