Farklı kayısı çeşitlerine uygulanan bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin tomurcuk dökümü, çiçeklenme ve meyve tutumu üzerine etkileri
Effect on some plant growth regulators on the bud drop, flowering and fruit set at different apricot cultivars
- Tez No: 480512
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayısı, Tomurcuk, Büyümeyi Düzenleyici, Apricot, Bud, Growth Regulator
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma 2014 ve 2016 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi Kayısı Adaptasyon Bahçesi' nde yürütülmüştür. Çalışmada Prunus armeniaca anacı üzerine aşılı Goldrich, Rakowsky, Şahinbey, Bulida, Çağataybey, Çekirge-52, Çöloğlu ve Alyanak kayısı çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmanın ilk yılında kış dinlenme periyodunda Goldrich ve Rakowsky çeşitlerine 2 ayrı tarihte Gibberellik Asit (GA3) 25, 50, 100 ppm, Brassinostroid (BR) 0,01, 0,03, 0,05 ppm, Naftalen Asetik Asit (NAA) 10, 50, 100 ppm dozlarında büyümeyi düzenleyici maddeler püskürtülmüştür. Goldrich ve Rakowsky çeşitlerinde tomurcuk sayımları, tomurcuk döküm oranları, çiçek sayıları, meyve tutum oranları ve çiçek organ taslakları incelemeleri, 8 çeşitte ise dişi organ ölçümleri yapılmıştır. Büyümeyi düzenleyici maddelerin etkileri sonucunda 25 ppm GA3 uygulamasının tomurcuk dökümünü azalttığı, 10 ppm NAA uygulamasının tomurcuk dökümünü arttırarak tomurcuk sayısını azalttığı tespit edilmiştir. Kontrol grubunda en yüksek meyve tutumu elde edilerek, Goldrich çeşidinin tüm uygulamalarında en düşük meyve tutumu elde edilmiştir. Dişi organ taslağı incelemelerinde çeşitler arasında stilus boyu (mm) ve stigma çapı (mm) değerleri arasında önemli farklar belirlenmiştir. Goldrich çeşidinin sağlıksız tomurcuklarında yapılan ölçümlerde en yüksek değerler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2014 and 2016 at Çanakkale Onsekiz Mart University Dardanos Campus Apricot Adaptation Orchard. Study grafted on rootstocks Prunus armeniaca Goldrich, Rakowsky, Şahinbey, Builda, Çağatay Bey, Çekirge-52, Çöloğlu and Alyanak apricot varieties were used. Gibberellic Acid (GA3) 25, 50, 100 ppm, Brassinostroid (BR) 0,01, 0,03, 0,05 ppm, Naphthalene Acetic Acid (NAA) 10, 50, 100 ppm indicating the initial date and publication date of the study were sprayed with growth regulating substances. In Goldrich and Rakowsky varieties, bud counts, bud drop rates, flower numbers, fruit set ratios and flower organ primordias were examined and pistils were measured in 8 cultivars. As a result of growth regulators, it was determined that application of 10 ppm NAA decreased the number of buds by increasing the drop of buds while reducing the drop of buds to 25 ppm GA3 application. Goldrich variety achieved the lowest fruit set in all of applications. Pistil in the study of varieties of the stylus between the length (mm) and stigma Diameter (mm) significant differences between the values were determined. The highest values were obtained for the measurements in the drop of buds Goldrich.