Geri Dön

Süryani basmacılığı ve Süryani basmacılığında kullanılan motif ve ikonografik simgeler

Assyrian printing and motifs, iconographic symbols inAssyrian printing

  1. Tez No: 480659
  2. Yazar: ORHAN KORKUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANİYE ÇİĞDEM KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184

Özet

Günümüzde çoğunlukla yazmacılık olarak bilinen ''basmacılık'' aslında yazmacılığı da kapsayan daha geniş bir süsleme sanatı dalıdır. Basmacılık sanatının ismini, süslenmek istenen nesneler üzerine hazırlanan kalıbı basarak iz bırakma mantığından aldığı muhtemeldir. Ve dolaysıyla kalıp basılarak süslenebilen bütün nesneler basmacılık sanatının kapsamına dahildir. Yapılan araştırmalar Basmacılık sanatının ne zaman ve nerde ortaya çıktığıyla ilgili kessin bir bulguyu işaret etmese de bu gün basmacılık sanatıyla ilgili en eski bulgular Anadolu'daki Hitit kalıntılarında ( M.Ö 7000) mevcuttur. Hitit medeniyeti dışında bir çok kaynağa göre Basmacılığın; başta Asur medeniyeti olmak üzere dünyanın bir çok medeniyetinde izleri bulunmuştur. Gerek ticari ilişkilerle gerek savaşlar ve işgallerle gerekse başka yöntemlerle dünyada bir çok coğrafyaya yayılan bu sanatın her coğrafyada ve medeniyette farklı bir uygulama yöntemi ve farklı bir kullanım amacı vardır. Söz konusu farklılıklar Anadolu'daki yörelerde bazen coğrafi şartlara göre bazen inançlara göre bazen de temin edilen malzemeye göre kendini göstermiştir. Süryani basmacılığının Anadolu'nun diğer yörelerinde uygulanan basmacılıkla olan farkı inanç temelli bir farklılıktır. Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebini benimseyen Süryanilerin inançlarının anlatımında kullandıkları ikonları basmacılık sanatıyla şekillendirmesi belki de Anadolu'da icra edilen bu farklılıklardan en ilginç olanıdır. Ortodoks Hristiyan ibadetinin ayrılmaz bir parçası olan ikonların bu sanat dalıyla olan ilişkisinin en güçlü kanıtları olan kilise perdeleri, başta Mardin olmak üzere hemen hemen Anadolu'daki her Ortodoks Kilisesinde kullanılmaktadır. Süryani göçlerinin Anadolu'da yoğunlaşmasıyla beraber yok olmayla karşı karşıya kalan bu sanatın ve sanatta kullanılan ikonografik simgelerin anlamını tespit etmek araştırmamızın ana amacını oluşturmaktadır.

Özet (Çeviri)

Today,“ Printing ”, mostly known as kerchief, is actually a wider decorative art, including kerchief. It can be said that, the name of the Printing art is probably the result of the print of the pattern on the objects to be decorated. And therefore all the objects that can be decorated by stamping are included in the scope of the art of Printing. The investigations can not give a definitive proof of when and where the art of Printing emerged, but today, the earliest finds about the art of Printing are available in the Hittite remains of Anatolia (7000 BC). According to many sources, thet races of Printing were found not only in the Hittite civilization but also in many civilizations of the world, especially in the Assyrian civilization. This art, spreading to many geographies around the world with commerce, wars, occupations and otherways, has different style of practice and different intended use in every geography and civilization.The differences have been manifested in Anatolia regions, sometimes according to geographical conditions, sometimes according to beliefs, and sometimes according to the material provided.The difference between Assyrian Printing and other Printing in Anatolia is a belief based difference. It is perhaps the most interesting of these differences that is practiced in Anatolia that the icons used by the Assyrians in the expression of beliefs of the Christian Orthodox sect, are shaped by the art of Printing. Church curtains, which are the most poweful evidence of the connection of the icons that are an integral part of the Orthodox Christian worship, are used in almost every Orthodox Church in Anatolia, particularly in Mardin.The main purpose of our research is to determine the meaning of this art and the iconographic symbols used in art, which faces the disappearance of the Assyrians because they emigrate from Anatolia.

Benzer Tezler

  1. Mardin ve çevresinde Süryaniler

    The Syrians in Mardin and its around

    ZEYNEP GÜL KÜÇÜK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    DinÇukurova Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KADİR ALBAYRAK

  2. A suggestion of braille alphabet for syriac language: Unified syriac braille alphabet

    Süryani dili için bir kabartma yazı alfabe önerisi: Birleşik süryanice kabartma yazı alfabesi

    FERHAT DEMİRALP

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    DilbilimMardin Artuklu Üniversitesi

    Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET SAİT TOPRAK

  3. Süryani mutfak kültürünün tanınırlığı ürerine bir araştırma: Mardin ili örneği

    A study on the recognition of Syriac culinary culture: Example of Mardin province

    HÜSEYİN GÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Gastronomi ve Mutfak SanatlarıMardin Artuklu Üniversitesi

    Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERHAT HARMAN

  4. Suryani Doğum Sonu Annelik Hüznü Ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması

    Validity and reliability study of the Turkish version of the Suryani Maternal Blues Scale

    SEDA ÖZSOY ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HemşirelikAtatürk Üniversitesi

    Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ASLI SİS ÇELİK

  5. Süryani ilahiyatçı İbnü'l-İbrî'nin (Bar Hebraeus) eserlerinde İslam ve Müslümanlar

    Islam and Muslims in the works of Syriac Theologian Bar 'Ebroyô (Ibn Al-'Ibrî / Bar Hebraeus)

    ABDULLAH DİLEK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinMarmara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMAİL TAŞPINAR