Modelling relations between innovation and continuous improvement and their impact on firm performance
İnovasyon ve sürekli iyileştirmenin ve etkilerinin firma performansı üzerindeki ilişkisi
- Tez No: 480687
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürekli İyileştirme, İnovasyon, Finansal Performans, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Türkiye, Continuous Improvement, Innovation, Financial Performance, Structural Equation Modeling, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı inovasyon, sürekli iyileştirme ve finansal performans arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Özellikle bu çalışma sürekli iyileştirmenin inovasyon ve finansal performans üzerinde bağdaştırıcı bir etkisi olup olmadıgını inceler. Bu kapsamda araştırma modeli ve ilgili hipotezler geliştirilmiştir. Araştırma modelindeki hipotezleri test etmek için CATI yöntemi kullanılarak saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışması toplamda Türkiye içerisinde 384 firmadan oluşmaktadır. Geçerlilik ve güvenililirlik testleri keşifsel doğrulayıcı faktör analizleriyle ortaya konmuştur. Veriler yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak korelasyon ve regresyon analizleriyle analiz edilmiştir. Bu çalışma sürekli iyileştirme ve inovasyon arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sürekli iyileştirme inovasyon ve finansal performans arasındaki ilişkide bağdaştırıcı etki görev üstlenmektedir. Şirketlerde yöneticilerin inovasyon ve sürekli iyileştirme konularının her ikisine de önem vermeleri gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationships between innovation, continuous improvement and financial performance, and especially to search for the existence of a mediating effect of continuous improvement on the relationship between innovation and financial performance. In this context, a research model and related hypotheses have been developed. In order to test the hypotheses in the research model, a field study was carried out using the Computer-aided Telephone Interview method with 384 manufacturing firms in Turkey. Validity and reliability tests of the developed model are realized through exploratory and confirmatory factor analyses. Data has been analyzed using correlation and regression analysis with Structural Equation Model (SEM). Our study showed that the relationship between continuous improvement and innovation is significant. Furthermore, continuous improvement has a full mediating effect on the relationship between innovation and financial performance. The main implication of the study for managers is that continuous improvement and innovation are both driving force for companies