Türk basınında sığınmacı algısı
Perception of asylum seekers in Turkish press
  1. Tez No: 481131
  2. Yazar: ABDİ ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Immigration, Syria, Turkish press, asylum seeker, refugee
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Göç, insanların siyasi, ekonomik ya da toplumsal gerekçelerle bir yerden başka bir yere yaptığı bireysel ya da toplumsal düzeydeki hareketleridir. Neredeyse insanlık kadar eski olan göç hareketleri, özellikle 19. yüzyılın ardından sanayi ve teknikte yaşanan gelişmelerin ardından her geçen gün yeni gerekçelerle daha fazla insanın katıldığı toplumsal bir olgu haline gelmiştir. Göç evrensel olsa da göçe ilişkin kavramlar, göçün niteliğine göre değişebilmektedir. Bu yüzden her toplum göçü kendi birikimleri üzerinden değerlendirmektedir. Göç kültürleri toplumların yapısını ve bu yapı üzerine kurulu kurumları da etkilemektedir. Göç kültürünün en çok etkilediği kurumların başında devlet gelmektedir. Devletin göç politikalarının yansımaları ise basın aracılığıyla topluma aktarılmaktadır. Bu çalışmada Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından Türkiye'ye ve Avrupa Birliği ülkelerine yönelen göç hareketlerine, Türk basınının bakışı içerik çözümlemesi ve söylem çözümlemesiyle incelenmiştir. Elde eden verilerle Türk basınının yansıttığı Suriyeli sığınmacılar algısının Türk toplumunda ne kadar karşılık bulduğuna değinilmiş ve basının kamuoyu oluşturma becerisi sorgulanmıştır. Anahtar sözcükler: Göç, Suriye, Türk basını, sığınmacı, mülteci
Özet (Çeviri)
Immigration is the individual or social movements that people make from one place to another for political, economic, or social reasons. The migratory movements, almost as old as humanity, have become a social phenomenon, with more and more people joining each day for new reasons, especially after the 19th century industrial and technological developments. Immigration is universal, but concepts related to the immigration can vary according to the nature of immigration. That is why every society evaluates immigration on their own savings. Migration cultures influence the structure of society and institutions based on this structure. At the forefront of the institutions that immigration culture influences most is the state. The reflections of the immigration policies of the state are transferred to the public through the press. In this study, after the civil war in Syria, the views of the Turkish press have been examined with the analysis of content and analysis of discourse in migration movements towards Turkey and European Union countries. It is mentioned that the extent to which the Turkish press reflects the perception of Syrian asylum seekers in the Turkish society and the public's ability to create public opinion has been questioned.