Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarının René Girard'ın Üçgen Arzu Modeli'ne göre incelenmesi
The analysis of Halit Ziya Uşakligil's novels according to René Girard's Triangular Desire Modal
- Tez No: 481147
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halit Ziya Uşaklıgil'in romanları, René Girard, Üçgen Arzu Modeli, Halit Ziya Uşaklıgil's novels, René Girard, Triangle Desire Modal
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Modern Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Halit Ziya Uşaklıgil (1865-1945)'in eserleri birçok açıdan incelenmeye uygundur. Bu tezde, yazarın romanları René Girard'ın“Üçgen Arzu Modeli”ne göre incelenecektir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde René Girard'ın“Üçgen Arzu Modeli”hakkında genel bilgi verilmiş ve modelin Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarıyla ilişkisi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Halit ZiyaUşaklıgil'in romanlarının özeti verilmiş ve romanlar René Girard'ın“Üçgen Arzu Modeli”ne göre incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarındaki belirgin temalar Girard'ın modeline göre incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarının Girard'ın sınıflandırmasına göre hangi kategoriye daha yakın olduğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Halit Ziya Uşaklıgil (1865-1945) is one of the most important writers in the modern Turkish literature whose works are suitable for analysis in many aspects. In this work, his novels are examinited according to René Girard's“Triangle Desire Modal”. This study consists of three parts. In the first part, general information about René Girard's“Triangle Desire Model”is given and the realitionship between Halit Ziya Uşaklıgil's novels and“Triangle Desire Model”has been examined. In the second part, summaries of Halit Ziya Uşaklıgil's novels are given and this novels analysised according to René Girard's“Triangle Desire Modal”. In the last part, according to“Triangle Desire Modal”, themes of Uşaklıgil's novels are discussed. The aim of this work, to examine Uşaklıgil's novels according to René Girard's“Triangle Desire Model”and identify value of his novels in terms of Girard's classification.