The relationship between brand image, satisfaction and loyalty intention 'An empirical study on cosmetic sector'
Marka imajı, müşteri memnuniyeti ve sadakati arasındaki ilişki 'Kozmetik sektörü üzerine deneysel bir çalışma'
- Tez No: 481166
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Brand Image, Overall Satisfaction, Brand Loyalty, Cosmetics
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı; marka imajının, Türkiye'deki kozmetik tüketicileri üzerine etkisini anlamaktır. Çalışma, marka imajı, müşteri memnuniyeti ve marka sadakatinin tüketiciler üzerindeki etkilerini inceler. Literatürdeki çalışmalar tüm kozmetik markalarını kapsamaktadır. Bu çalışma ise, yüksek kaliteli bir marka olan M.A.C kozmetik üzerine yapılmıştır ve kozmetikte Türk halkının tercih ve satın alma davranışları incelenerek literatüre katkı sağlar. Türkiye'de 150 kişiye uygulanmış olan anketin sonuçları, dış görünümü iyileştirme, fonksiyonel olma ve deneyim kaynaklı olarak üç marka imajı faydasının, M.A.C ürünleri kullananlarda müşteri sadakatini anlamlı şekilde etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Diğer marka imajı faydalarından sembolik ve sosyal olanların ise müşteri sadakatine etkisi önemli görülmemiştir. Üç marka imajı faydasının ,“deneyimsel, fonksiyonel ve görünüm iyileştirici faydaların”müşteri memnuniyeti üzerine pozitif ve anlamlı etkisi varken“sosyal”faydanın negatif etkisi vardır. Sonuçlar, genel müşteri memnuniyeti ve sadakat yönelimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gösterir. Aynı şekilde araştırma sonuçları,“görünüm iyileştirme”ve imaj etkisinin marka sadakatine direkt, genel müşteri memnuniyeti üzerinden indirekt etki gösterdiği sonucuna ulaşmıştır. Genel müşteri memnuniyeti; fonksiyonel marka imajı faydası ve sadakat eğilimi arasında kısmi bir etki gösterir. Çalışmanın sonuçları, pazarlamacıların memnun ve sadakatli müşteriler kazanmak adına yukarda bahsi geçen marka imajı faydaları üzerine konsantre olmaları gerekliliğini ortaya koyar. Anahtar Kelimeler : Marka İmajı, Genel Müşteri Memnuniyeti, Marka Sadakati, Kozmetik
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to understand the impact of brand image on cosmetic consumers in Turkey. The study examines the effects of brand image, satisfaction and brand loyalty on consumers. Previous studies had covered multiple cosmetic brands . This study focuses on one cosmetic high quality brand (M.A.C) and contributes to the literature by examining Turkish people's preferences and buying behaviour in color cosmetics. The results of the survey carried out in Turkey with 150 responses imply that three brand image benefits, namely appearance enhancements, functional and experiential image benefits, significantly influence customers' loyalty intention for using M.A.C products. The other brand image benefits of symbolic and social benefits are found not to affect loyalty intention significantly. Three image benefits which are“ appearance enhancement , functional and experiential benefits ”have a positive and significant impact, whereas“social benefit”has a negative impact on customer satisfaction. The findings indicate that there is a positive relation between satisfaction and loyalty. The research outcomes also lead to the conclusion that appearance enhances image benefit affect loyalty directly and indirectly through overall customer satisfaction. Overall satisfaction has been found as the partial mediating factor between functional image benefits and loyalty. The outcomes of the study indicate that marketers have to concentrate on image benefits mentioned above to gain satisfied and loyal customers.