9. sınıf coğrafya dersi 'yer'in oluşumu, yapısı ve iç kuvvetler' konusunda geliştirilen etkinliklerin öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The activities, developed about formation, structure and internal motions of the earth in the 9th grade geography lesson, effect of students' academic success
- Tez No: 450063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğretim yaklaşımı, coğrafya öğretimi, etkinlik, Teaching of Cography, Constructivist Education Approach, Education of Geography, Activities, Education of Concept
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, ortaöğretim 9. sınıf coğrafya derslerinde etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın uygulaması, 2011-2012 öğretim yılının ikinci döneminde Ankara Halide Edip Lisesi'nde deney ve kontrol grupları olmak üzere toplam 99 lise 1. sınıf öğrencisinden oluşan örneklem üzerinde yapılmıştır. Deney grubunda öğretim materyali olarak geliştirilen etkinliklerin kullanıldığı öğrenme ortamları oluşturularak, kontrol grubunda ise öğretmenin bu uygulama dışında kendi tercihine bağlı olarak seçtiği yöntemlerle ders işlenmiştir. Araştırma yöntemi olarak kontrol gruplu ön test-son test deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin akademik başarılarındaki değişimi ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“40 soruluk Akademik Başarı Testi”kullanılmıştır. Çalışmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde, deney ve kontrol gruplarının test puanlarının karşılaştırılmasında, yüzde, frekans, aritmetik ortalama ile“tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve ”tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ( two -way Anova for repeated measures)" teknikleri uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre yapılandırmacı yaklaşımla geliştirilen etkinliklerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that activities developed with constructivist teaching approach effects on the concept gaining level of students in the secondary education 9'th class geography lectures. Research has been carried out by studying 99 students whose consist of the test group and control group sample at Ankara Halide Edip High School in the second term of the 2011-2012 education year. Lectures was given to the students as a control group to be based on program and test group to be based on activities. Research method is consist of the pre-test and post-test experimental technique with control groups. Throughout the research,“40 Academic Success Test Questions”which was developed by the researcher was used to measure changing students success. Research was carried out by the technics that is used in percentage, frequency and arithmetic average with One-Way Variant Test (ANOVA) and Two-Way ANOVA For Repeated Measures to comparision of the test groups and the control groups success. According to the research, test groups based on activities are more succesful than the control group based on program.