The influence of attachment styles, personality characteristics, social comparison and reassurance seeking on ROCD symptoms
Bağlanma stilleri, kişilik faktörleri, sosyal karşılaştırma ve onay arayıcılık değişkenlerinin romantik ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomlar üzerinde etkisi
- Tez No: 481652
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Kişilik Özellikleri, Sosyal Kaşılaştırma, Onay Arayıcılık, Romantik İlişki içerikli Obsesif Kompulsif Semptomlar, Relationship Centered Obsessive Compulsive Symptoms, Partner Focused Obsessive Compulsive Symptoms, Attachment styles, Personality Traits, Social Comparison, Reassurance Seeking
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, (1) yaş, cinsiyet ve ilişki süresinin çalışmanın diğer değişkenleri üzerinde farklılaşmasını; (2) kişilik özellikleri, sosyal karşılaştırma eğilimleri, onay arayıcılık, ve romantik ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomların yetişkin bağlanma stillerine göre farklılaşmasını; (3) onay arayıcılık, romantik ilişki ile ilgili obsesif kompulsif semptomlar ve partner odaklı obsesif kompulsif semptomları yordayan faktörleri incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmanın verisi, yaşları 18 ile 53 (O = 22.36, SS = 3.50) arasında değişen ve en az bir aydır romantik ilişkisi bulunan 387 (260 kadın, 127 erkek) katılımcıdan toplanmıştır. Çalışma kapsamında katılımcılar Demografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Sıklığı Ölçeği, Onay Arayıcılık Ölçeği, Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği ve Partnere İlişkin Obsesif-Kompulsif Belirti Ölçeği'ni tamamlamıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, yetişkin bağlanma stillerinin kişilik vii faktörleri, sosyal karşılaştırma eğilimi ve sıklığı, onay arayıcılık, ve romantik ilişki içerikli obsesif kompulsif semptomlar üzerinde anlamlı farklılıklar gösterdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, yapılan regresyon analizlerine göre, kaygılı bağlanma, sosyal karşılaştırma sıklığı ve kişilik özelliklerinden Duygusal Dengenin, onay arayıcılığı anlamlı ve pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Romantik ilişki içerikli obsesif kompulsif belirtileri ise, kaygılı ve kaçıngan bağlanmanın her ikisinin, kişilik faktörlerinden Duygusal Denge, Dışadönüklük, Sorumluluk ve Olumsuz Değerlik özelliklerinin, sosyal karşılaştırma sıklığı, ve onay arayıcılık eğilimlerinin anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aimed (1) to examine differences of age, gender, and relationship duration differences on variables of the study; (2) to examine differentiation of personality traits, social comparison, reassurance seeking and Relationship Obsessive Compulsive Disorder (ROCD) Symptoms according to adult attachment styles; (3) to investigate associated factors of reassurance seeking, relationship related obsessive compulsive symptoms, and partner focused obsessive compulsive symptoms. Data was collected from 387 individuals (260 females and 127 males) who have a romantic relationship for at least one month, and have an age range from 18 to 53 (M = 22.36, SD = 3.50). Participants completed demographic information form, Experiences in Close Relationships – Revised Scale (ECR-R), Social Comparison and Social Comparison Frequency Scales, Basic Personality Traits Inventory, Reassurance-Seeking Scale, Relationship Obsessive Compulsive Inventory (ROCI), and Partner Related Obsessive Compulsive Symptom Inventory (PROCSI). Results v of the study demonstrated that each of the personality traits, social comparison scores and social comparison frequency, reassurance seeking, and ROCD symptoms differentiated among different attachment representations. Furthermore, anxiety dimension of attachment insecurity, Neuroticism personality trait, and social comparison frequency were significantly and positively associated with reassurance seeking. Moreover, anxiety and avoidance dimensions of attachment insecurity, some of the personality traits, social comparison frequency, and reassurance seeking were significantly associated with both relationship-centered and partner-focused obsessive compulsive symptoms.