Empowerment of women through non-formal education programs in Turkey
Kadınların Türkiye'de formal olmayan eğitim yoluyla güçlendirilmesi
  1. Tez No: 481686
  2. Yazar: ZÜLFİYE DOĞA ORTAKÖYLÜ UYSALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadının Güçlenmesi, Formal-Olmayan Eğitim Programları, Sosyal Dönüşüm, Women's Empowerment, Non-Formal Education Programs, Social Transformation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Türkiye'e yürütülen kadınları güçlenmesi programları çeşitli ama benzer içeriklerdedir. Bunlar çeşitli metodlar kullanarak kadınların güçlenmesinde farklı boyutları amaçlarlar. Bu boyutlar, programların faydası olarak kadınların güçlenmesinde yaygın alanları ortaya çıkarır diğer yandan da boyutların sınırlarını gösterir. Bu çalışma programların kadınlar üzerine etkilerini araştırmayı amaçlarken aynı zamanda formal olmayan eğitim programlarında kullanılan metodları sorgular. Bu çalışmada ekonomik özellik taşıyan iki temel programı ve diğer iki kısa programı araştırarak şu sonuçlara vardık: 1) Bu programların sonucunda, kadınlar psikolojik güçlenme boyutuna varıyorlar, diğer yandan bireysel dönüşümden sosyal değişime ulaşmak için kadının güçlenmesinde gerekli olan kadınların kolektif çalışması ve politik mobilizasyonu bu programlarda fazlasıyla sınırlı veya yoktur. 2) Kadınların ilişkisel güçlenmesi ailesel ve toplumsal ilişkilerde, kendine güven ve iletişim becerilerinin gelişmesiyle beraber gözlemlenmiştir. 3) Farkındalığın ve toplumsal cinsiyet konularında eleştirel düşünmenin gelişmesi gözlemlenmiştir; diğer yandan da kadının toplumsal cinsiyetteki ayrımlar üzerine bilgisi, evde cinsiyetlere dayanan iş ayrımını her durumda sona erdirememiştir. Bilgi ve uygulama her zaman uyumlu olmamıştır. 4) Kadınların güçlenme ortamlarında birbirleriyle diyalog kurarak dayanışma ve destek buldukları ortaya çıkmıştır. Kadınların farkındalıkları diyalog ile artmıştır; diğer yandan da kadınlar arası düşmanlık ve kavgalar bu programlara engeller yaratmıştır. Bu da kadınların dayanışması ve güç kullanımı üzerinde bazı şüpheler bırakmıştır. 5) Yüksek oranlarda, literatürdeki metodlar, interaktif öğrenme, kadınların deneyimleri, ihtiyaçları ve katılımı, incelenen programlarda kullanılan metodlarla uyumludur. Yine de katılımcı kadınların deneyimleri ve ihtiyaçlarının güçlenme programlarının planlanması üzerinde çok az veya hiç etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Women's empowerment programs are carried out in Turkey through various but shared contexts. These aim women's empowerment through various methods which all aim different dimension of women's empowerment. These dimensions reveal the common areas of women's empowerment as benefits of the programs, whereas show the limitations. This study aims to research the effects of these programs for women; while also questioning the methods used in non-formal education programs. Through the research of two main empowerment programs that carries an economic feature and two other shorter ones we concluded that: 1) As a result of the programs, women reach the stage of psychological empowerment whereas collective work and political mobilization of women in these programs are very limited or absent that is a necessity for women's empowerment, to go beyond a personal transformation to a social change. 2) Women's relational empowerment is observed in their familial and public relations through the increase in self-confidence and communication skills. 3) Improvement in awareness raising and critical thinking on gender issues are observed whereas women's knowledge on gender disparity do not necessarily change gender division of labor at home. Knowledge and practice are not always in concord with each other. 4) Women's consciousness can rise through dialogue whereas women's rivalries and quarrels create obstacles in the programs that raise questions on women's solidarity and usage of power. 5) In high levels, methods in the literature are in compliance with the methods used in these programs in terms of interactive learning, women's experiences and the sessions connection besides participation; whereas women's experiences and needs have little or no impact in making planning decisions in the beginning of the empowerment programs.