Rusya, Türkiye ve Kanada yapımı çizgi filimlerin bazı kültürel boyutlar açısından karşılaştırılması
The comparative study of Russian, Turkish, and Canadian cartoons in terms of some cultural dimensions
- Tez No: 481759
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHİDDİN ÖĞÜLMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Education and Training, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Boyut, Kültürel Farklılaşma, Kültürlerarası Karşılaştırma, Çizgi Film, Cultural Dimension, Cultural Differences, Intercultural Comparison, Cartoons
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı Rusya, Türkiye ve Kanada yapımı çizgi filmlerin bazı kültürel boyutlar açısından incelemesi ve karşılaştırılmasıdır. Örneklem olarak Kanada yapımı çizgi film Caillou, Rusya yapımı çizgi film Belka ve Strelka ve Türkiye yapımı çizgi film Can seçilmiştir. Bu filmlerden beşer bölüm 9 kültürel boyut açısından incelenmiştir. Bunlar, bireycilik-toplulukçuluk, düşük-yüksek bağlam, dolaylı-dolaysız olumsuz geribildirim, dar-geniş güç aralığı, erkeksilik-kadınsılık, düşük-yüksek derecede belirsizlikten kaçınma, kısa-uzun vadeli yönelim, zevke düşkünlük-kendini kısıtlama, monokronik-polikronik kültürel boyutlardır. Bu araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Örnekleme alınan çizgi filmlerin kültürlerarası karşılatırmalarının yapılabilmesi için belirlenen kültür boyutlarını içeren kategoriler ve kodlama sistemi kullanılmıştır. Araştırmada, çizgi filmleri incelemek ve karşılaştırmak için 9 kategori ve 30 koddan oluşan kodlama formu kullanılmıştır. Kodlama işlemi üç dile (Türkçe, Rusça, İngilizce) hâkim olan kodlayıcılar tarafından yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler betimsel istatistik teknikleri ile çözümlenmiş, her kategori ve kod için frekans ve yüzdelik değerleri gösteren çizelgeler oluşturulmuş, bulgular şekiller ve çizelgelerle gösterilmiş; özellikle kültürel boyutlar bir sürekli doğrunun iki uç noktası belirlenerek görselleştirilmiştir. Araştırma sonucunda 3 çizgi film 9 farklı kültürel boyutun her birinde iki uç nokta arasında farklı noktalara düştükleri saptanmıştır. Rusya yapımı çizgi film Belka ve Strelka ile Türkiye yapımı çizgi film Can arasında benzerlikler daha fazla iken Kanada yapımı çizgi film Caillou'nun bu iki çizgi filmden farklı olduğu görülmüştür. Belka ve Strelka ile Can 7 kültürel boyutta birbirine yakın değerleri yansıtmaktadır. Bunlar bireycilik, yüksek bağlam, geniş güç aralığı, yüksek belirsizlikten kaçınma, uzun yönelim, kendini kısıtlama ve polikronik kültürel boyutlardır. Caillou ile Can bireycilik, dolaylı geribildirim ve erkeksilik kültürel boyutları yansıttırken dolaylı geribildirim ve erkeksilik kültürel boyutları aynı değerde yansıttığı görülmektedir. Bu 3 çizgi film 9 kültürel boyut içinden sadece bireycilik kültürel boyutu yansıtmada benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to examine and compare Russian, Turkish, and Canadian cartoons in order to determine similarities and differences in terms of some cultural dimensions. The sample of this research consists of Canadian cartoon“Caillou,”Russian cartoon“Belka and Strelka,”and Turkish cartoon“Can.”Five series of each cartoons has been analyzed in terms of nine cultural dimensions, which are: individualism versus collectivism, low-context versus high-context, direct negative feedback versus indirect negative feedback, small power distance versus large power distance, masculinity versus femininity, weak uncertainty avoidance versus strong uncertainty avoidance, short-term orientation versus long-term orientation, indulgence versus restraint, and monochromic versus polychronic. The content analysis method has been employed for this research. The sample of cartoon series has been compared by using system of categories and cods comprising of specified cultural dimensions. In order to analyze and compare cartoon series codding form comprising of 9 categories and 30 codes has been used. Codding has been performed by the encoders who are fluent in Russian, Turkish, and English. The descriptive statistical techniques have been used in order to analyze the research data. The tables and charts displaying frequency and percentage for each category and code have been provided. The total findings have been also displayed by the tables and charts. At the end of the research it has been found out that the three cartoons have different positions in terms of nine specified cultural dimensions. While there are more similarities between the Russian cartoon“Belka and Strelka”and Turkish cartoon“Can,”Canadian cartoon“Caillou”is quite different in terms of the nine cultural dimensions from“Can”and“Belka and Strelka”.“Belka and Strelka”and“Can”have close values for seven cultural dimensions, which are: individualism, high-context, large power distance, strong uncertainty avoidance, long-term orientation, restraint, and polychronic. While,“Caillou”and“Can”reflect the same cultural dimensions as individualism, masculinity, and indirect negative feedback; for masculinity and indirect negative feedback cultural dimensions the both cartoons have the same values. These three cartoons share only one common cultural dimension, which is individualism.