İşletmelerde bilgi güvenliği için web tabanlı bir uygulamanın geliştirilmesi
The development of a web-based application for information security in enterprises
  1. Tez No: 481831
  2. Yazar: NABİ KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ÇELİK, YRD. DOÇ. DR. EVRİM ERSİN KANGAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi güvenliği ve web tabanlı uygulama, Information Security and the web-based application
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Verilere dayalı bilgiler, işletmelerin en değerli varlığıdır ve önemi her geçen gün artıyor. Bununla birlikte, işletmeler için hayati önem taşıyan bilgileri hedef alan siber saldırılar da bu eğilime paralel olarak artmaktadır. Bu nedenle, yeterli bilgi güvenliğinin sağlanması, gizliliğin korunması, hizmetin sürekliliği, bilginin erişilebilirliğinin sağlanması, personel ve kurumsal kaynaklardaki verilerin korunması, ekonomik kayıpların en aza indirilmesi iş açısından önemlidir. Bu çalışmada, kuruluşu bilgi güvenliği ihlalleri ile ilişkili saldırılara karşı korumak için web tabanlı bir uygulama geliştirilmiştir. Uygulama sırasıyla C Sharp ve ASP programlama dillerinde yazılmış ana program ve web sayfasından oluşmaktadır. Ayrıca, Microsoft SQL ortamını kullanarak bir veritabanı tasarlanmıştır. Uygulama, yetkisiz kişilerin dosyaların içeriğini görüntülemesini önleyen Windows dosya gezgini işlevine benzer bir işlev yapısını içerir. Uygulama ayrıca, kullanıcıların yetkilerine uygun olarak verilere erişmesine ve işverenlerin veritabanında bulunan verileri bu yetki çerçevesinde kullanmasına izin verir. Bu arada, kurumsal çalışma süresince ilgili bilgiler önceden tanımlı alanlarda muhafaza edildiğinden, yetkisiz erişimin sağlanması mümkün değildir. Uygulama Mersin ilinde bulunan, emlakçılık, mobilya perakendeciliği ve bilgisayar satış ve bakımı alanlarında faaliyet gösteren üç farklı işletme tarafından test edilmiştir. Programın kuruluş ve kullanımıyla ilgili olarak şirket çalışanlarından olumlu ve olumsuz geri bildirimler alınmış ve bu geri bildirimler sonuçlar bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Development Of A Web-Based Application For Information Security In Enterprises Information based on the data is the most valuable asset of enterprises and its importance has been growing every day. However, cyberattacks targeting information crucial for enterprises have also been increasing, paralleling this trend. For this reason, providing adequate information security, maintaining privacy, continuity of service, ensuring the accessibility of information, protecting data on personnel and intuitional resources, minimizing economic losses are extremely critical from the business point of view. In this study, a web-based application has been developed for protecting enterprise from attacks related to the information security violations. The application consists of the main program and the web page written in C Sharp and APS programming languages, respectively. Furthermore, a database has been designed by using the Microsoft SQL environment. The application includes a function structure similar to the Windows file explorer that prevents unauthorized persons from viewing the contents of files. The application also allows users to access data according to the user's authorization and keeps the unauthorized usage of employers in database. Meanwhile, it can be interactively accessed from outside since the information related to the enterprise during the runtime is kept in the pre-defined areas. The application has been tested by three different companies operating in real estate, furniture retailing and computer sales and maintenance in the province of Mersin.. We get positive and negative feedbacks related to the installation and usage of the program from the company employers and they have been discussed in results and discussion sections.