Baryum ve ıyot bileşiklerinin auger elektronu yayımlanma ihtimaliyeti oranlarının ve K dan L ye boşluk geçişi ihtimaliyetlerinin ölçülmesi
Measurement of ratios of auger electrons emission probabilities and K-L shell vacancy transfer probability for barium and iodine compounds
- Tez No: 481855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN GÖKER DURDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: XRF spektroskopi, Boşluk Geçişi, Auger Elektronu, Kimyasal Etki
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Ba ve I bileşikleri için Auger elektronlarının yayımlanma ihitimaliyeti oranları (u=p(KLX)/p(KLL), υ=p(KXY)/p(KLL)) ve K'dan L tabakasına boşluk geçiş ihitmaliyetlerinin oranları hesaplandı. Ba ve I bileşikleri için, ηKL, Ki (i = α, β) X ışını şiddet oranları kullanılarak incelendi. Numuneler, Am-241 radyoizotop kaynağından yayımlanan 59.5 keV lik fotonlar ile uyarıldı. Numunelerden yayımlanan K X-ışınları, yüksek çözünürlüklü Si(Li) dedektörü ile tespit edildi. Deney sonuçları Ba ve I elementlerinin diğer teorik değerleriyle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı sahadaki bir eksikliği kapatmak ve yeni parametrelerin literatüre girmesidir. Boşluk geçişi ihtimaliyeti, bazı araştırma grupları tarafından incelenmiş olsa da, boşluk geçişi ihtimaliyetleri ve Auger elektronlarının Ba ve I için yayımlanma olasılıkları üzerindeki kimyasal etkileri ele alan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu Ba ve I bileşikleri için, Auger elektronlarının yayımlanma olasılıklarının ve boşluk geçişi ihtimaliyetinin hesaplandığı ilk analitik incelemedir.
Özet (Çeviri)
Ratios of emission probabilities of Auger electrons (u=p(KLX)/p(KLL), υ=p(KXY)/p(KLL)) and the vacancy transfer probabilities from K to L shell, ηKL for Ba and I compounds were studied using Ki (i= α, β) X-rays line intensities. The samples were excited by -rays 59.5 keV produced by an Am-241 radioisotope source. The K X-rays emitted from the samples were detected with a high resolution Si(Li) detector. Experimental results were compared with the other theoretical values of Ba and I element. The aim of this study is to close a deficit in the field and to enter the new parameters into the literature. Although the vacancy transfer probabilities have been studied by some research group, there are not any studies addressing chemical effects on the vacancy transfer probabilities and ratios of emission probabilities of Auger electrons for Ba and I. This is the first an¬alytical investigation of emission probabilities of Auger electrons and the vacancy transfer probabilities for Ba compounds.