İlk öğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarında birlikte/bir arada yaşama kültürü
Primary education religious culture and moral education teaching program and cohabitation / cohabitation culture in textbooks
  1. Tez No: 481941
  2. Yazar: BEKİR ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bir Arada Yaşama, Din Eğitimi, Alevilik ve Aleviler, Hoşgörü, Eğitim, Living Alone, Religion Education, Culture, Flame, Education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarında farklı din mensupları ve İslam içerisinde olup da bazı farklı dini anlayışlara sahip Alevilerle birlikte/bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesine yönelik bilgilerin İDKAB öğretim programında ve İDKAB ders kitaplarında nasıl ele alındığını, nelere vurgu yapıldığını ortaya koymaktadır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin metodolojisini oluşturan ve araştırmaya yön verecek olan temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde bir arada yaşama kavramı ve bir arada yaşamayı sağlayacak olan evrensel değerler ve bir arada yaşamayı zorlaştıran etkenler üzerinde durulmuş ve bunlar açıklanmıştır. İkinci bölümde İslamiyet ve bir arada yaşama ana başlığı altında Kur'an ve birlikte yaşama, Hz. Peygamber(s.a.v.) ve bir arada yaşama kültürü, Medine Devleti ve bir arada yaşama ile Türk İslam geleneğinde bir arada yaşama kültürü örneklerle anlatılmıştır. Tezin asıl konusunu oluşturan üçüncü bölümde ise İDKAB öğretim programı ve bir arada yaşama kültürü başlığı altında İDKAB programının temel amacı, İDKAB programında bir arada yaşama kültürü ve İDKAB ders kitapları ve bir arada yaşama alevi Sünni farklılığı açısından bir arada yaşama ve İDKAB ders kitaplarında bir arada yaşamanın nasıl anlatıldığı ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümü ise tüm bu konular çerçevesinde aynı inançtan olmayanlarla ve aynı inançtan olduğu halde bazı farklı dini düşüncelere sahip insanlarla birlikte yaşama kültürünü geliştirmeye yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine the effects and contributions of the Religious Culture and Moral Education courses to coexistence / cohabitation. The aim of our study is to show how Allah (C.C.) created the same essence but how people with different beliefs can live together and how we can live together with people of different beliefs in the İDKAB curriculum and in İDKAB textbooks. Our scheme consists of three parts. The introduction focuses on the basic concepts which form the methodology of our thesis and which will guide us in our research. In the first chapter, the concept of coexistence and the universal values that will lead to coexistence and the factors that make living together difficult are emphasized and explained. In the second episode, Islam and living together, our Qur'an and living together, Hz. The story of the Prophet (s.a.v.) and the coexistence of living together in the light of the verses and hadiths, living together with other religions, living together with examples of coexistence in the history of Turkish Islam are explained. In the third part which constitutes the main topic of the thesis, it was discussed and evaluated how living together with other religions and living together in İDKAB textbooks in İDKAB curriculum. The conclusions, proposals and proposals are based on observations and suggestions on how we can live with people who are not of the same belief as ours in the context of all these topics.