Benedictus de Spinoza öncülüğünde siyasetin aşkınlıktan içkinliğe yeniden tanımlanması
Benedictus deposition of responsibility of politically transformed by Spinosa
- Tez No: 482124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Philosophy, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Benedicdus de Spinoza, Sabri Fehmi Ülgener, Weber, Marx, İçkinci yaklaşım, Aşkıncı yaklaşım, Anlamacı metot, Açıklamacı metot, Siyasetin tanımlanması, Kapitalistleşememe, Benedicdus de Spinoza, Sabri Fehmi Ülgener, Weber, Marx, Secondary approach, Transcendent approach, Narrative method, Explanatory method, Definition of politics, Capitalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışma, ekonomik, siyasal ve sosyal hayatın değişimi ve dönüşümü sonucu ortaya çıkan değişikliklerin bir bilim olan siyasete etkilerini incelemek ve siyasetin tanımını felsefeden hareket ederek metodolojik olarak yeni bir bakış açısı ile ele almaya yöneliktir. Bu konuda da düşünceleri ile gerek felsefe alanında gerekse siyaset alanında önemli iz bırakmış olan Benedicdus de Spinoza'nın düşüncelerinden ve kavramlarından faydalanılacaktır. Bu anlamda Spinoza'nın felsefesinde kullandığı kavramlardan hareketle onun siyasete dair yaptığı açıklamalar göz önünde bulundurularak hem metodolojik hem de kavramsal anlamda bir siyaset okuması yapılacaktır. Buradan hareketle de Spinoza'nın kullandığı içkinci yaklaşım ile geleneksel yöntemin siyaset literatürüne taşıdığı aşkıncı yaklaşımın yanılsamaları aşılmaya çalışılacaktır. Yine aşkıncı yaklaşımın yanılsamalarını aşmak için içkinlik düzleminden hareketle doğunun kapitalistleşememe sorunu Spinoza'nın düşünceleri çerçevesinde yeniden değerlendirilecektir. Bunun için de doğunun kapitalistleşememe sorununu ele alan düşünürlerden olan Weber'in, Ülgener'in ve Marx'ın düşünceleri ile kullandıkları metotlar aşkınlık ve içkinlik düzleminde değerlendirilecektir. Böylece düşünürlerin doğunun kapitalistleşememe olgusuna yönelik yaptıkları açıklamalar ve kapitalistleşememe olgusu Spinoza'nın içkinlik yaklaşımı çerçevesinde yeniden değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of political science, which is a science, as a result of changes in economic, political and social life and the transformation resulting from the transformation of the political life, and to approach the definition of politics from a philosophical point of view with a new methodological perspective. In this regard, Benedicdus de Spinoza 's thoughts and concepts will be benefited from his thoughts and philosophy, which left an important mark in politics. In this sense, a policy reading will be made both conceptually and methodologically, taking into account the explanations made by Spinoza on the basis of the concepts he uses in his philosophy. From here it is tried to overcome the illusions of Spinoza's conventional approach and the transcendental approach of traditional method to political literature. Again, to overcome the illusions of the transcendental approach, the problem of being unable to capitalize on the basis of the plane of inertia will be re-evaluated within Spinoza's minds. For that reason, Weber, Ülgener's and Marx's ideas and methods used by the thinkers who deal with the problem of being unable to capitalize on nature will be evaluated on the level of transcendence and self-efficacy. Thus, the explanations of what the thinkers are doing towards the nature of being unable to capitalize and the case of non-capitalization will be re-evaluated within the framework of Spinoza's approach to inwardness.