Birey ve tüketim ilişkisinin ontolojik ve epistemolojik kırılması üzerine tarihsel bir inceleme: Tüketici bireyin algı yönetimi ve medya ilişkisinin örneklerle okunması
A historical revi̇ew on the ontological and epistemological breakdown of the individual and the consumption relationship: Reading the relationship consumer's perception management and the media with examples
  1. Tez No: 482170
  2. Yazar: HÜLYA ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İşletme, Journalism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algı Yönetimi, Tüketim, Tüketim Toplumu, Kitle Psikolojisi, Propaganda, Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Perception Management, Consumption, Consumer Society, Mass Psychology, Propaganda, Advertising, Public Relation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Kitlenin ve bireyin algısının manipüle edilerek, siyasi vesayetin ve toplumsal düzenin sürdürülebilirliğinin sağlanması tarihsel olarak çok eskilere dayanmaktadır. Özünde iletişimin temel amacı olan ikna etme girişimi ile birlikte gelişen algı yönetimi, modern dönemde yeni toplumu ve bireyi üretmede kullanılmaktadır. Toplumsal ve bireysel yaşam tarzlarının istenildiği şekilde dönüştürülmesine neden olan algı yönetimi, modern tüketim toplumunda“tüketici birey”olarak anılan“özne”nin“üretilmesine”olanak tanımaktadır. Kitle iletişim araçlarıyla bireylere yönelik yapılan tüketim çağrısı, kapitalist ekonominin ışığında bireyin özünün“tüketmek”ten geçtiğini ve toplumsallaşmanın ancak ve ancak“tüketerek”sağlanacağını aşılamaktadır. Böylelikle tüketim toplumunun yani kapitalist ideolojinin devamlılığı güvence altına alınırken, yaratılan“uysal”tüketiciler sayesinde toplum da kontrol altında tutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ensuring the sustainability of political tutelage and social order has been historically gone back a long way through manipulating the perception of the individual and crowds. Fundamentally, perception management developing through the attempt of persuasion, which is the main aim of communication, has been used to produce new society and individual in modern period. Perception management, which leads to the transformation of social and individual lifestyles as desired, enables the“subject”, called the“consumer”in modern consumer society,“to be produced”. Consumption calls made addressing to individuals through mass media in the light of the capitalist economy engrains in that the essence of individual has gone through“concumption”and that the socialization will only be provided through“consuming”. Thus, while the continuity of the consumption society, that is also the capitalist ideology, is guaranteed, society itself is also controlled by the“obedient”consumers created.