Türkiye medyasının haber başlıklarında fobik temsiller üzerinden ötekileştirme pratikleri
In the news headlines of the Turkish media the practies of othering over phobi̇c representations
  1. Tez No: 482171
  2. Yazar: BAŞAK KAYA ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Öteki, ötekileştirme, medya, fobik temsil, eleştirel söylem analizi, Other, Othering, Media, Phobic Representation, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Baskın ideolojilerin dışında kalan ve mevcut sisteme ters düşen birey ya da gruplar; tutum, kanaat, inanç, ideolojik görüş, davranış biçimi, cinsel yönelim, etnisite, … vb. gibi çeşitli nedenlerle dışlanmakta, toplum dışına itilmekte, sosyal damgalamaya maruz bırakılmakta ya da egemen görüşler tarafından kendi kimliklerinden soyutlanmaya çalışılarak ötekileştirilmekte, asimile edilmeye zorlanmaktadır. Bunu başaramadıkları noktada ise ortaya söylemsel ve eylemsel şiddet çıkmaktadır. Sosyal yaşamda sık sık karşılaşılan ötekileştirme pratikleri medya metinlerinde de gözlemlenmektedir. Medya sektörü, egemen söylemin 'farklı, öteki, marjinal, …' olarak nitelendirdiği bazı kimlikleri, nefret dilini ve fobik temsil nosyonunu kullanarak yeniden inşa etmekte, pekiştirmekte ve topluma 'öteki' olarak sunmaktadır. Beraberinde gerçekleşen şiddet olaylarını da meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Böylelikle medya organları, ötekileştirme eğiliminin ve beraberinde gelen eylemlerin pekiştirilmesinde, normalleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye medyasında fobik temsiller üzerinden ötekileştirme pratiklerinin incelendiği bu çalışmada, ulusal ve yerel basında çıkan haber başlıklarının fobik temsil kullanılarak öteki'nin ne şekilde temsil edildiği üzerinde tartışılmıştır. Bu çalışmada, ulusal ve yerel basında yer alan hâkim kimliklerin görüşlerine ters düşen ve bulundukları bölgelerde sorun teşkil ettiği iddia edilen Suriyeli vatandaşların linç girişimiyle ilgili haberlerin fobik temsil kullanılarak nasıl verildiği tartışılmıştır. Bu bağlamda; 2016 yılının temmuz ve ağustos aylarına ait 4 gazete Teun A. Van Dijk'ın eleştirel söylem analizi metoduyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals or groups that falls outside of social acceptence and are in conflict with the current system. They are forced out of society, they are excluded for various reasons such as attitude, opinion, belief, ideological view, manner of behaviour, being pushed out of society, and forced to be assimilated by tring to absract themselves from their identities by sovering opinions. At the point they have not succeeded, operational violence emerges. The practice of othering in social life is also observed in the media texts. The media sector is rebuilding some of the identities that they calls 'different, other, marginal', using the language of hate speech and the phobic representation mission and they represents the assemply as the 'other'. They also tries to legitimize the violent events that takes together. Hereby, the media organs play an important role in reforcing the tendency to action taken. This study examines the practice of othering over phobic representations in the media of Turkey and discusses how national and local press reports are represented by using the phobic representations of the 'other'. In this study, it was discussed how the news about the lynch attempt of the citizens of Syria, which are contrary to the views of national and local clerics, that they are using phobic representation. In this context, four newspapers of July and August of 2016 were examined by Teun A. Van Dijk's method of critical discourse analysis.