Belgesel ve illüstrasyonun gerçekleri üzerine bir örnekleme: Belgesel fotoğraf görüntüleri
The documentary and the illustration of facts: An example of the documentary photography image
  1. Tez No: 482219
  2. Yazar: JOHN MULUMBA BUKASA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİĞDEM SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: belgesel, belgesel fotoğrafçılığı, gerçekler, fotomuhabirliği, documentary, documentary photography, facts, photojournalism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Her toplumda her gün, farklı katmanlarda, farklı ölçeklerde yaşanmakta olan, toplumun üyesi olan bireylerin ortak geleceğe ilişkin kararlarını, seçimlerini, örgütlenmelerini etkileyen olaylar vardır; bu olaylar farklı iletişim ortamları aracılığıyla, farklı kanallar ve platformlar üzerinden anlatısallaştırılarak temsil edilirler. Öte yandan sözkonusu olaylara ilişkin bilgilerin, temsiliyetten kaynaklanan değişimlerden en az etkilenecek şekilde, orjinal halini koruyarak toplumun üyelerine en doğrudan şekilde iletimi nasıl olabilir? Bilgi iletimi söz konusu olduğunda hangi araç güvenilir olur? Bu soruları sormak bizi gazete, dergi ya da televizyon haberleri gibi bir aracı niteliğinde olan belgesel fotoğrafçılığına götürür. Belgesel fotoğrafa ilişkin tarihsel, retorik, politik, pragmatik alanlardaki sorgulamaların temelinde ise fotoğrafta sunulan gerçeklerin aslına uygunluğu sorusu bulunur. Belgesel fotoğraf, gerçekliğin etkileme gücünü estetize eden bir problematik üzerinden sorgulanabilir. Bu çalışma kapsamında Suriye'deki sivil savaş süresince çekilen Suriyeli mültecilerin belgesel fotoğraf görüntüleri arasından seçilmiş örnekler, gerçekler, estetik ve etki boyutlarıyla analiz edilmekte, belgesel fotoğrafçılığının toplumsal gerçekliğin temsilindeki aracı rolü değerlendirilmektedir. Sonuç olarak Belgesel fotoğraf gerçeğe sadıktır ve okuyucuyu düşünmeye iter, toplumun görüşünü etkilemeyi amaçlar ve tek tek bireyleri ve kitleleri refleks göstermeye iter. Gerçekleri kaydeder, saklar ve yeniden aktarır.
Özet (Çeviri)
There are facts in each society affecting the individuals on different layers; at different scales and based on these facts they decide how to organize, how to make up their minds.These facts are narrativised and represented through different media, through different channels and platforms. But, how these facts could be communicated to other people faithfully without being distorted or manipulated? Which medium could be trusted when it comes to communicate information. Thinking in that way leads us to consider documentary photography as a medium, as well as newspaper, magazine or television news. In this study a selection of photogpraphies of Syrian refugees captured during civil war in Syria were analyzed in the framework of three basic dimensions:the facts, aesthetics and impact b and it also and the instrumental role of documentary photography in the representation of social reality is discussed. And in the conclusion we found out that the documentary photography is a style of photography that is in quest of facts, Social phenomena; it aims at influencing public opinion and pushing them to reflection. The documentary photography records, saves, and retransmits the facts.