Değişken faz açılı alfa tipi bir stirling motorunun imalatı ve testleri
Manufacturing and tests of stirling engine with variable phase analogue type
- Tez No: 482340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stirling, Faz, Termodinamik, İzotermal, Stirling, Phase, Thermodynamics, Isothermal
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, değişken faz açılı bir alfa tipi bir Stirling motorunun tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Kinematik ilişkiler soğuk ve sıcak silindir hacimlerin hesaplanmasında kullanılmıştır. İzotermal analiz metodu kullanılarak 70°, 80°, ve 90° faz açıları için basınç, hacim değişimleri ile çevrimlik net iş hesaplanmıştır. 70°, 80°, ve 90° faz açılarında 1 bar şarj basıncı, 1000 K sıcak uç ve 300 K soğuk uç sıcaklıkları için çevrimlik işler sırası ile 10,247, 10,250 ve 10,199 J olarak elde edilmiştir. Alfa tipi Stirling motoru faz açısı 70°-100° arasında değiştirilebilecek şekilde imal edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, an alpha type Stirling engine with variable phase angle was designed and manufactured. Kinematic relations were used in order to calculate hot and cold volumes. By using isothermal analysis method, cyclic net work and changes of pressure and volume were calculated for phase angle of 70°, 80° and 90°. The cyclic net works were 10.247 J, 10.250 J and 10.199 J for phase angle of 70°, 80° and 90° at 1 bar pressure, hot end temperature of 1000 K and cold end temperature of 300 K, respectively. The engine was manufactured so that phase angle could be changed between 70°-100°.