Demir eksikliği anemisi olan kadınlarda ferrik karboksimaltoz tedavisinin hayat kalitesine etkisi
Ferric carboxymaltose treatment effects of quality of life in patients with iron deficiency
  1. Tez No: 482654
  2. Yazar: ÇAĞLAR HELVACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: demir, anemi, ferrik karboksimaltoz, hayat kalitesi, iron, anemia, ferric carboxymaltose, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Demir eksikliği anemisi; en sık tespit edilen anemi nedeni olup, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Bu çalışmada parenteral ferrik karboksimaltoz tedavisinin hastaların yaşam kalitesine olan etkisi değerlendirlmiştir. Gereç ve Yöntem: SBÜ Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde parenteral ferrik karboksimaltoz tedavisi verilen 50 hastada tedavi öncesi ve sonrası 6. Hafta arasında yaşam kalitesi açısından değişim; Kısa Form 36 ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi öncesi hemoglobin düzeyi 8,22 gr/dl iken tedavi sonrası 6. Haftada 12,02 gr/dl düzeyine yükselmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası arasında fiziksel rol güçlüğü düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır (p=0,006). Emosyonel Rol Güçlüğü, (p=,330), enerji canlılık (p=0,210) ve ruh sağlığı (p=0,910) alt boyutlarında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır. Tedavi bu yaşam kalitesi alt boyutlarında anlamlı bir farklılık yaratmamıştır. BMI sınıflaması aşırı kilolu olan hastalarda enerji canlılık (p=0,047) yaşam kalitesi boyutlarında anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. 3 hastada minör yan etki gözlenmiştir. Sonuç: Parenteral demir tedavisi; yaşam kalitesini fiziksel rol güçlüğü ve obez grupta enerji, canlılık kategorilerinde belirgin şekilde artırmakta olup düşük yan etki profiline sahiptir. Demir eksikliği etkili bir şekilde replase edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Iron deficiency is the most common cause of anemia in all over the world. Iron deficiency anemia is more common women than men. In this study, our aim is to calculate the change in the quality of life of patients treated with parenteral ferric carboxymaltose. Materials and Methods: Quality of life score; before treatment and after 6 weeks treatment were evaluated with Short Form 36 scale. 50 patients were admitted to study who were treated with parenteral ferric carboxymaltose at Bakirkoy Dr.Sadi Konuk Training and Research Hospital Department of Gynecology and Obstetrics. Results: Pretreatment hemoglobine value was 8,22 g/dl, posttreatment value was 12,02 g/dl. It was determined that there was a significant difference in physical role strength levels between before and after treatment. (p=0,006) There was no significant difference between emotional role strength, (p=,330), energy vitality, (p=0,210) and mental health, (p=0,910) sub-dimensions. It was found that in the patients with BMI classification overweight, there was a significant difference in the dimension of energy vitality (p=0,047) quality of life. Minor side effects were observed in 3 patients. Conclusion: Iron defficiency should be replaced effectively. Parenteral ferric carboxymaltose therapy significantly improves quality of life especially physical role and energy vitality. Side effects of parenteral ferric carboxymaltose therapy are less.