St yükselmesiz miyokard enfarktüslü hastalarda hdl düzeyi ile syntax II skoru arasındaki ilişki
Relation between hdl level and syntax ii score inpatients with NON-ST elevation myocardial infarction
- Tez No: 482680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: HDL, SYNTAX II skoru, ST yükselmesiz miyokard enfaktüsü (NSTEMI), HDL, SYNTAX II score, Myocardial Infarction without ST segment Elevation (non-STEMI)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Akut koroner sendrom (AKS) tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en önemli sebeplerinden biridir. AKS akut miyokard iskemisine bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulgularla karakterize önemli bir sağlık problemidir. AKS patogenezinde birçok risk faktörü var. Birçok çalışmada yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ile ateroskleroz arasında ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışmamızda ST elevasyonu olmayan miyokard enfarktüsü (NSTEMİ) tanısı alan hastalarda, HDL düzeyleri ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve yaygınlığı arasındaki ilişkiyi araştırdık. Materyal ve Metod Çalışmaya Ekim 2016 ile Ağustos 2017 tarihleri arasında, S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 30 yaş ve üstündeki NSTEMİ tanısı almış 300 hasta alınmıştır. Çalışmaya daha önceden koroner by-pass operasyonu geçiren, koroner anjiografi ile stent implantasyonu uygulanan ve hiperlipidemi nedeniyle kolesterol düşürücü tedavi alan hastalar alınmadı. Koroner anjiyografi yapılmış ve en az bir damarda ≥%50 darlık saptanmış olan hastalar çalışmaya alındı. Tüm hastaların SYNTAX II PCI ve SYNTAX II KABG skorları hesaplandı. SYNTAX II skoru ile aterosklerozun ciddiyeti ve yaygınlığı değerlendirildi. Hastalar SYNTAX II skoruna göre düşük SYNTAX II skoru ve orta-yüksek SYNTAX II skoru olmak üzere iki gruba ayrıldı. HDL düzeyi iki grup arasında karşılaştırıldı. Bununla beraber düşük dansiteli lipoprotein (LDL), total kolestrol, yaş, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (SVEF), glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ve troponin düzeyleri de iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular HDL ile hem SYNTAX II PCI hem de SYNTAX II KABG skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı ( Sırasıyla p=0.249, p=0.178). HDL ile SYNTAX II ile değerlendirilen tahmini 4 yıllık mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. LDL ve total kolestrol ile SYNTAX II skoru arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki tespit edildi. Çalışmamızda yaşın artmasıyla, LVEF ve GFR düşüklüğü ile SYNTAX II skoru arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Troponin I ile SYNTAX II skoru arasında anlamlı bir ilişki bulanamadı. Sonuç Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz bulgular neticesinde, HDL düzeyi ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve yaygınlığı arasında ilişki tespit edilemedi. LDL ve total kolestrol ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve yaygınlığı arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction Acute Coronary Syndrome (ACS) is the leading cause of morbidity and mortality all around the world. ACS is an important health problem characterizing symptoms and sings due to acute myocardial ischemia. There are many risk factors in the pathogenesis of acute coronary syndrome. Most of the studies proved that the inverse correlation with high density lipoprotein (HDL) and atherosclerosis. We aimed in our study to examine the corroletaion of HDL levels, and severity and extention of atherosclerosis in coronary arteries in patients with Myocardial Infarction without ST segment Elevation (non-STEMI). Material and Method Three hundred patients older than 30 years old that admitted to our hospital, H.S.U. Gazi Yaşargil Education and Research Hospital, between October 2016 and August 2017 with non-STEMI who underwent coronary angiography and had more then %50 lesion at least one coronary artery were enrolled to our study. Patients that had a prior by-pass operation, percutaneous coronary intervention (PCI), under treatment of lipid lowering therapy were excluded. SYNTAX II PCI and SYNTAX II CABG scores were calculated for all patients and evaluate the severity and extension of atherosclerosis and SYNTAX scores. Participants were divided into two groups according to their SYNTAX scores; group-1 low SYNTAX II score (≤ 22), group-2 intermediate and high (> 22) SYNTAX II score. HDL levels were compared between two groups. Also LDL, total cholesterol levels, age, left ventricular ejection fraction (LVEF), glomerular filtration rates (GFR), and troponin I levels were compared too. Results There is no statistically significant correlation between HDL and SYNTAX II PCI and SYNTAX II CABG (p:0.249, p:0.178, respectively). Also HDL and mortality prediction of SYNTAX II score was not statistically significant. There was a low, negative, and significant association between LDL and total cholesterol and SYNTAX II score. We found that with getting older ages there is a close relation between Left Ventricule Ejection Fraction (LVEF) and Glomerular Filtration Rate (GFR) reduction and SYNTAX II scores. But there is no significant correlation between Troponin I and SYNTAX II score. Conclusion At the end of our study we found no correlation between HDL levels and CAD severity and extension. But there is a significant reverse correlation between LDL and Total cholesterol levels and CAD severity and extension.