Streptococcus pneumoniae enfeksiyonu için risk faktörü taşıyan erişkinlerde nazofaringeal pnömokok taşıyıcılığının araştırılması ve serotip dağılımının belirlenmesi
Investigation of nasopharyngeal pneumococcal carriage and determination of serotype distribution in adults with risk factors for streptococcus pneumoniae infection
  1. Tez No: 482923
  2. Yazar: MUAMMER ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA ALP ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus pneumoniae, taşıyıcılık, erişkin, serotip, pnömokok aşısı, Streptococcus pneumoniae, carriage, adult, serotype, pneumococcal vaccine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: İnvaziv pnömokok hastalığı insidansı ve mortalitesi, 65 yaş ve üstü kişilerde genel topluma göre çok daha yüksek görülmektedir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşı yaptırmaktır. Çocukluk çağı konjuge pnömokok aşılarının yaygınlaşması ve erişkin yaş grubunda aşının kullanıma girmesi ile hastalığın insidansı ve serotip dağılımı değişmiştir. Nazofaringeal taşıyıcılık hastalık oluşma patogenezinde ilk ve en önemli aşamalardan birisidir. Bu çalışma ile pnömokok enfeksiyonu için risk taşıyan, huzurevinde yaşayan 65 yaş ve üstü erişkinlerde pnömokok taşıyıcılık oranı ve serotip dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Narlıdere Huzurevinde yaşayan ≥65 yaş kişilerden pnömokok taşıyıcılığı araştırmak için nazofaringeal sürüntü alındı. Alınan örneklerden kültür yapılıp koloni görünümü, optokin duyarlılığı ve safrada erime testi sonuçlarına göre pnömokok tanımlandı. Pnömokok taşıyıcılık oranı ve taşıyıcılık için risk faktörleri belirlendi. Kapsül şişme reaksiyonu kullanılarak izole edilen pnömokokların serotipi belirlendi. Bulgular: Çalışmaya katılan 341 kişiden 10'unda pnömokok izole edildi ve pnömokok taşıyıcılık oranı %2.9 olarak hesaplandı. Pnömokok kolonizasyonu açısından risk faktörü olarak, ileri yaş, immunkompromize durum ve kronik böbrek yetmezliği belirlendi. İzole edilen pnömokokların serotipleri 7F, 23F, 10, 11, 15. 17, 20 ve 33 olarak belirlendi. On üç değerli konjuge pnömokok aşısının kapsayıcılığı %20 olarak saptandı. Tartışma: Bu çalışma sınırlı bir grupta yapılmış ve pnömokok taşıyıcılığı oranı düşük bulunmuş olmasına karşın, konjuge pnömokok aşısı dışı serotiplerin taşıyıcılıkta ağırlıkta olması önemli bir bulgudur. Ayrıca ileri yaş olma ve immunkompromize olma pnömokok taşıyıcılığı açısından risk faktörü olarak saptandı. Pnömokok aşı kapsayıcılığını değerlendirmek üzere benzer çalışmaların risk altındaki farklı erişkin gruplarında yapılması, serotip kaymasının izlenebilmesi için belli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The incidence and mortality of invasive pneumococcal disease is much higher in people over 65 years old compared to the general population. The most effective way to prevent disease is vaccination. The incidence of the disease and the distribution of serotypes changed with the widespread of childhood conjugate pneumococcal vaccines and the use of vaccines in the adult age group. Nasopharyngeal carriage is the first and most important step in the pathogenesis of the infection. In this study, we aimed to determine the pneumococcal carriage rate and serotype distribution in adults aged ≥ 65 years with risk for pneumococcal infection living in a nursing home. Method: To investigate pneumococcal carriage, nasopharyngeal swabs were taken from ≥ 65 years old people living in Narlıdede Nursing Home. The specimens were cultured and pneumococci were identified according to colony appearance, optochin susceptibility and solubility in bile salts. The pneumococcal carriage rate and risk factors for carriage were determined. Pneumococcal serotypes were identified using the capsule swelling reaction. Results: Pneumococcus was isolated in 10 of 341 subjects who participated in the study and the pneumococcal carriage rate was calculated as 2.9%. Risk factors for pneumococcal colonization were advanced age, immunocompromising conditions and chronic renal failure. Serotypes of isolated pneumococci were identified as 7F, 23F, 10, 11, 15, 17, 20 and 33. The coverage of 13 valent conjugated pneumococcal vaccine was 20%. Conclusion: Although this study was conducted in a limited group and the rate of pneumococcal carriage was low, it is an important finding that the serotypes other than conjugate pneumococcal vaccine are predominant in carriage. Furthermore, advanced age and immunocompromising conditions were found to be risk factors in terms of pneumococcal carriage. Similar studies to assess pneumococcal vaccine coverage in different adult populations at risk are required to be repeated at regular intervals in order to monitor serotype replacement.