Günübirlik hastalarda preanestezik değerlendirme zamanlamasının preoperatif anksiyete üzerine etkisi
Effect of preanesthetic assessment timing on preoperative anxiety in outpatients
  1. Tez No: 482930
  2. Yazar: NAZİRE ATEŞ AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SERHAN YURTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif anksiyete, STAI, Preoperatif değerlendirme, Günübirlik hasta, Preoperative anxiety, STAI, Preoperative Assesment, Outpatients
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı günübirlik minör cerrahi geçirecek olan hastalarda preanestezik değerlendirme zamanlamasının preoperatif anksiyete üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Gündüz Hastanesinde lokal anestezi ve sedasyonla günübirlik minör cerrahi işlem uygulanacak olan, 18-80 yaş arası fiziksel durumu ASA I ve II olan 144 hasta çalışmaya alındı. Preanestezik değerlendirmesi anestezi poliklinikte yapılan (Grup P) ve preanestezik değerlendirmesi Gündüz Hastanesinde yapılan (Grup G) olmak üzere hastalar iki grupta incelendi. Anksiyete düzeylerini ölçen STAI (State – Trait Anxiety Inventory, Durumluk-Sürekli anksiyete ölçeği) anketi ve VAS (Vizüel Analog Skala) her iki gruba preanestezik değerlendirme öncesinde uygulandı (Durumluk Anksiyete 1, Sürekli Anksiyete ve VAS 1). Her iki grupta STAI anketi ve VAS, operasyon salonuna alınmanın hemen öncesinde, preoperatif bekleme alanında tekrarlandı (Durumluk Anksiyete 2, VAS 2). Bulgular: Durumluk Anksiyete 1 skorları, Grup P: 35.22±8.90, Grup G: 35.11±8.80; Durumluk Anksiyete 2 skorları, Grup P: 37.97±10.90, Grup G: 38.04±9.47 idi. Her iki grupta grup içi Durumluk Anksiyete 2 skorları Durumluk Anksiyete 1 skorlarına göre daha yüksekti (Grup P için p:0,018, Grup G için p:0,01) fakat gruplar kıyaslandığında iki grup arasında fark yoktu. Benzer şekilde Sürekli Anksiyete, VAS 1, VAS 2 değerleri açısından karşılaştırıldığında da iki grup arasında anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Araştırmaya dahil edilen hastalarda operasyonu iptal olan ya da ertelenen olgu olmadı. Sonuç: Lokal anestezi ve sedoanaljezi eşliğinde minör cerrahi geçirmesi planlanan hastalarda preanestezik değerlendirme zamanlamasının hastaların preoperatif anksiyete düzeyi üzerine etkisinin olmadığı ve operasyon planlarını değiştirmediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effect of preanesthetic assesment timing on preoperative anxiety in outpatients who undergo minor surgery. Material and methods: A total of 144 ASA physical status I and II patients aged 18-80 years who underwent a daily minor surgical procedure with local anesthesia and sedation at Dokuz Eylül University Medical Faculty Hospital, Daytime Hospital were included in the study. The patients were studied in two groups. Group P; preanesthetic assesment was performed in anesthesia outpatient clinic. Group G; preanesthetic assesment was performed in Daytime Hospital. The STAI questionnaire measuring anxiety levels and VAS were measured before preanesthetic assesment in both groups (State Anxiety 1, Trait Anxiety, VAS 1). In both groups, STAI questionnaire and VAS were repeated in the preoperative waiting area just before the operation room (State Anxiety 2, VAS 2). Results: State Anxiety 1 scores, Group P: 35.22±8.90, Group G: 35.11±8.80; State Anxiety 2 scores, Group P: 37.97±10.90, Group G: 38.04±9.47. In each groups, the State Anxiety 2 scores were higher than the State Anxiety 1 scores (p:0.018 for Group P, p:0.01 for Group G) but when the groups were compared, there was no difference between the two groups. Similarly, there was no significant difference between the two groups when comparing Trait Anxiety, VAS 1, VAS 2 values (p>0.05). There were no cases where the operation was canceled or delayed in the patients included in the study. Conclusion: It was concluded that the preanesthetic evaluation timing of the patients who were planned to undergo minor surgery in the presence of local anesthesia and sedoanalgesia did not affect the preoperative anxiety level of the patients and did not change their operation plans.