Dental implant uygulanan hastaların saç, tırnaklarında dental implantın içerdiği metallerin değerlendirilmesi
Evaluation of metals contained in the dental implant in the hair and nail of dental implant patients
  1. Tez No: 482945
  2. Yazar: BAHADIR SANCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUNÇ DAYI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, element seviyeleri, Ti-6Al-4V, korozyon, saç, tırnak, ICP-MS, Dental implant, element levels, Ti-6Al-4V, corrosion, hair, nail, ICP-MS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dental İmplant Uygulanan Hastaların Saç, Tırnaklarında Dental İmplantın İçerdiği Metallerin Değerlendirilmesi Bu araştırmanın amacı, grade 5 titanyum alaşımından üretilmiş dental implant uygulaması sonrası hastaların saç ve tırnak dokularında zamana bağlı birikebilecek titanyum (Ti), aluminyum (Al) ve vanadyum (V) element düzeylerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamız 33 bireyden oluşan tek gruptan oluşmaktadır. Bireylerin dental implant uygulama öncesi toplanan saç ve tırnak örneklerindeki Ti, Al, V miktarları ile bireylerden dental implant uygulaması sonrası 6-13 aylık süreçte toplanan saç ve tırnak örneklerindeki Ti, Al, V miktarlarını değerlendirdik. İmplant sayısı olarak en az 2 en fazla 16 implant (temas alanı olarak min.378,62mm2, max.3264,64mm2) uyguladık. Çalışmamıza katılan bireylerin 14'ü kadın 19'u erkektir. Bireylerin yaşları 18-57 aralığında olup ortalama yaş 43,848'dir. Bireylerden alınan saç ve tırnak örneklerindeki element seviyelerinin ölçümü İndüktif Çiftlenmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICPMS, Agilent 7800) ile yaptık. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodların (ortalama, ortanca, standart sapma, minimum ve maksimum değerler) yanı sıra, istatitiklerin yapımı aşamasında Wilcoxon Signed ve Kolmogrov-Smirnov testleri kullandık. Çalışmamızın sonucunda, dental implant uyguladıktan sonra tırnak Ti değerinin anlamlı derecede arttığını (p=0,01), Al ve V değerlerinin ise ortalama olarak artmış olmasına rağmen bu artışın istatistiki olarak anlamsız(p>0,05) olduğunu bulduk. Saçta Ti, Al, V elementlerinde ortalama olarak artış olmasına rağmen bu artışın istatistiki olarak anlamlı olmadığını (p>0,05) gördük. Sonuç olarak, dental implant uygulanmış olan hastalarda grade 5 titanyum alaşımının içerdiği Ti elementi tırnak dokusunda birikir. Ti, Al, V elementleri için saç ve tırnak dokuları atım yolu olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon of Metals Contained in the Dental Implant in the Hair and Nail of Dental Implant Patients The purpose of this research, evaluation of titanium (Ti), aluminum (Al) and vanadium (V) element levels that may accumulate with time in hair and nail tissues of patients after dental implant application made from grade 5 titanium alloy. Our work consists of a single group of 33 individuals. The amounts of Ti, Al, V in the hair and nail specimens collected before and after the dental implant application were evaluated. After dental implant application, the second specimens were collected 6-13 months later. Minimum 2, maximum 16 implants were applied as the number of implants(contact area minimum 378,62mm2, maximum 3264,64mm2). 14 women, 19 men participated in our study. Individuals are between 18-57 years of old and the average age is 43,848. Evaluation of elements levels in hair and nail specimens were analyzed with Inductive Coupled Plasma Mass Spectrometer (ICP-MS, Agilent 7800). Descriptive statistical methods (mean, median, standard deviation, minimum and maximum values) were used in the evaluation of the data, Wilcoxon Signed and Kolmogrov-Smirnov tests were used during the construction of the statistic. In our study, after applying dental implants; nail Ti value increased significantly (p 0.05). Although there were mean values increase for Ti, Al, V elements in the hair, we found this increase was not statistically significant (p> 0,05). As a result, in hair and nail of dental implant (made of grade 5 titanium alloy) patients Ti, Al, V elements increase. We can say that Ti, accumulates in the nail tissue . For Ti, Al, V elements, hair and nail tissues may be thought as elimination way.