Ratlarda deneysel serebral ı̇skemi-reperfüzyon modelinde MCTR1 kullanımının ı̇skemi-reperfüzyon hasarı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of MCTR1 on ischemia-reperfusion injury in an experimental cerebral ischemia-reperfusion model in rats
- Tez No: 989782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif Stres, İnflamasyon, Serebral İskemi-Reperfüzyon, Oxidative Stress, Inflammation, Cerebral Ischemia-Reperfusion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Payam Mehmet Ali, Ratlarda Deneysel Serebral İskemi-Reperfüzyon Modelinde MCTR1 Kullanımının İskemi-Reperfüzyon Hasarı Üzerine Etkisinin Araştırılması, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2026. Serebral iskemi-reperfüzyon modeli uygulanan rat serebrum dokularında anti inflamasyon ve anti oksidatif özelliği bilinen MCTR1'in inflamasyon, oksidatif stres ve doku hasarına karşı koruyucu etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Deney hayvanları kontrol, Sİ/R ve MCTR1+Sİ/R olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu ratlara Sİ/R uygulanmazken, Sİ/R grubundaki ratlara servikal insizyon ve kas diseksiyonu uygulandıktan sonra, bilateral ana karotis arterlere mikrovasküler klemp yerleştirilerek 30 dk süreyle oklüzyon gerçekleştirilip iskemi periyodu başlatıldı. Süre bitiminde klempler uzaklaştırılıp 60 dk reperfüzyon periyodu başlatıldı. MCTR1+Sİ/R grubundaki ratlara ICV yoluyla 5μL 400 ng/kg MCTR1 enjekte edilip 60 dk reperfüzyon sağlandı. Deneyde ratlardan alınan doku örneklerinde ELISA yöntemiyle inflamasyon ve oksidatif stres faktörlerinin seviyesi, spektrofotometrik yöntemle doku enzimlerinin seviyeleri ölçülürken, histopatolojik incelemelerle doku hasarına karşı MCTR1'in etkisi incelendi. Sİ/R grubunda IL-10, SOD, GSH ve ALT seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalırken VANİN1, NSE, NF-ΚB-p65, MPO, MDA seviyelerinin ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı saptandı (p<0,01, p<0,01, p<0,01, p<0,05, p<0,01, p<0,05, p<0,01, p<0,01, p<0,05). MCTR1 uygulamasının IL-10, AST seviyelerini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı, VANİN1, NF-ΚB-p65 seviyelerini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalttığı saptandı (p<0,05, p<0,05, p<0,05, p<0,01). Histopatolojik incelemede MCTR1'in vasküler konjesyon, perivasküler ödem, kromatolizis ve hemoraji gibi doku hasarlarını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalttığı belirlendi (p<0,01, p<0,01, p<0,01, p<0,01). Bu çalışma MCTR1'in serebral iskemi-reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Payam Mehmet Ali, Investigation of the Effect of MCTR1 on Ischemia-Reperfusion Injury in an Experimental Cerebral Ischemia-Reperfusion Model in Rats. Master's Thesis, Department of Medical Biochemistry, Institute of Health Sciences, Tekirdağ Namık Kemal University, Tekirdağ, 2026. The aim was to investigate the protective effect of MCTR1, known for its anti-inflammatory and anti-oxidative properties, against inflammation, oxidative stress, and tissue damage in the cerebral tissues of rats subjected to a cerebral ischemia-reperfusion model. Experimental animals were divided into three groups: Control, CI/R, and MCTR1+CI/R. Control rats received no CI/R, while rats in the CI/R group underwent cervical incision and muscle dissection. After 30 minutes of occlusion, microvascular clamps were placed on bilateral common carotid arteries, initiating an ischemia period. At the end of this period, the clamps were removed, and a 60-minute reperfusion period was initiated. Rats in the MCTR1+CI/R group received an ICV injection of 5μL of 400 ng/kg MCTR1, resulting in 60 minutes of reperfusion. In tissue samples taken from experimental rats, levels of inflammation and oxidative stress factors were measured using ELISA, tissue enzyme levels were measured using spectrophotometric methods, and the effect of MCTR1 against tissue damage was examined through histopathological examination. IL-10, SOD, GSH, and ALT levels were statistically significantly decreased in the Sİ/R group, while VANİN1, NSE, NF-ΚB-p65, MPO, and MDA levels were statistically significantly increased (p<0,01, p<0,01, p<0,01, p<0,05, p<0,01, p<0,01, p<0,01, p<0,05). MCTR1 administration was found to statistically significantly increase IL-10 and AST levels and statistically significantly decrease VANİN1 and NF-ΚB-p65 levels (p<0,05, p<0,05, p<0,05, p<0,01). Histopathological examination revealed that MCTR1 statistically significantly reduced tissue damage such as vascular congestion, perivascular edema, chromatolysis, and hemorrhage (p<0,01, p<0,01, p<0,01, p<0,01). This study demonstrated that MCTR1 has a protective effect against cerebral ischemia-reperfusion injury.