Üniversite öğrencilerinde mükemmeliyetçiliğin yordanması
Prediction of perfectionism in university students
- Tez No: 326126
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Benlik Saygısı, Yalnızlık, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Üniversite Öğrencileri.1, Perfectionism, Self-esteem, Stress Coping Styles, Loneliness, University Students
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, benlik saygısı, yalnızlık ve stresle başa çıkma tarzları değişkenlerinin üniversite öğrencilerinde mükemmeliyetçiliği yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen araştırmanın örneklemini İzmir'de bulunan Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, Fen Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde 2010-2011 yılları arasında eğitim gören ve 888 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama araçları olarak, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Benlik saygısı, yalnızlık ve stresle başa çıkma tarzları değişkenlerinin mükemmeliyetçiliği ve alt boyutları olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik, diğerlerine yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçilik değişkenlerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; mükemmeliyetçilik bağımlı değişkeninin anlamlı yordayıcıları olarak stresle başa çıkma tarzlarından kendine güven yaklaşımı, kendini suçlama yaklaşımı, boyun eğme yaklaşımı ve araştırmanın bir diğer bağımsız değişkeni olan benlik saygısı yer almaktadır. Kendine yönelik mükemmeliyetçilik bağımlı değişkeninin anlamlı yordayıcıları olarak stresle başa çıkma tarzlarından kendine güven yaklaşımı, iyimser yaklaşım, boyun eğme yaklaşımı, sosyal destek arama ve araştırmanın bir diğer bağımsız değişkeni olan benlik saygısı yer almaktadır. Diğerlerine yönelik mükemmeliyetçilik bağımlı değişkeninin anlamlı yordayıcıları olarak stresle başa çıkma tarzlarından kendine güven yaklaşımı, boyun eğme yaklaşımı ve iyimser yaklaşım yer almaktadır. Sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçilik bağımlı değişkeninin anlamlı yordayıcıları olarak stresle başa çıkma tarzlarından kendini suçlama yaklaşımı ile araştırmanın bir diğer bağımsız değişkeni olan yalnızlık yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to predict the perfectionism and its subscales of undergraduated students by variables including self esteem, loneliness and stres coping stylesThe samples of the study consisted of 888 undergraduate students who selected randomly, are attending in Ege University, Dokuz Eylül University, Yaşar University, İzmir Ekonomi University faculties that computer engineering, science, art and literature, comuncation and economical faculties in spring semester of 2010 -2011 academic years.The Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Rosenberg Self-Esteem Scale, UCLA Loneliness Scale, Coping Style Inventory and Personal Information Form prepared by the researcher were used as data collection instruments in this study.Data were analyzed by stepwise multiple regression analysis for the purpose of predicting the perfectionism and its subscales of undergraduate students by variables including self-esteem, loneliness and stres coping styless.The results of the study have showed that; the significant predictors of the perfectionism total score are subscales of stress coping styles by self-confident, helpless, submissive approaches and other independent variable is self esteem. The significant predictors of self oriented perfectionism total score are subscales of stres coping styles by self-confident, optimistic, submissive, seeking of social support approaches and other independent variable is self esteem. The significant predictors of other oriented perfectionism total score are subscales of stres coping styles by self-confident, submissive, optimistic approaches. The significant predictors of socially prescribed perfectionism total score are subscale of stres coping styles by helpless and other independent variable is loneliness.