Kadın mücadelesinin halkla ilişkiler aracı olarak kütüphane olgusu
The library as a public relations tool of the women's struggle
- Tez No: 483249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA İLKAY İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Information and Records Management, Public Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kütüphanesi, Bilinç, Kolektif Bellek, Halkla İlişkiler, The Women's Library, Consciousness, Collective Memory, Public Relations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, toplumda yüzyıllar içerisinde eril dilin tahakkümü altında oluşmuş olan kadın bilincinden beslenerek kurulan toplumsal cinsiyet rolleri ile bu yerleşik bilincin değiştirilmesi hedefiyle kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin etkilerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın ana odağı, bu erkek egemen dil ile kurulan tarih sahnesinden silinen kadınların uğradığı bellek kaybıdır. Jan Assman'ın iletişimsel ve kültürel bellek kuramından hareketle kadınların kolektif bellek yaratma çabaları öz benlik, sosyal benlik ve kültürel benlik üzerinden zaman, kişilik ve bellek olmak üzere üç aşamada incelenmektedir. Kadın Eserleri Kütüphanesi toplumsal cinsiyet rolleri karşısında kadını ve diğerlerini bilinçlendirmek ve kadını tarih sahnesinde tekrar görünür kılmak istemektedir. Yeni bir kadın tarihi ve söylemi oluşturan kütüphane, bu doğrultuda halkla ilişkiler çalışmaları aracılığıyla kadınlar arasında kolektif bir bilinç oluşturmaktadır. Kütüphanenin bilinç oluşturma çalışmaları kadın tarihini tekrar ortaya koymakta, patriarkal toplumsal düzene karşı tarih sahnesinden silinen kadınları yeniden gün yüzüne çıkartmakta ve bu sayede kadınların toplumsal belleğini canlı tutan kütüphane kadın mücadelesinde aktif bir rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it's aimed to reveal the social gender roles fed with women's consciousness which was formed in the society throughout the centuries under the domination of the masculine language, and to determine the effects of The Women's Library in Istanbul established with the intent of changing this settled consciousness. The main focus of this study is the women's exposition to the loss of memory, who were went out of existence in the historical stage built up by the masculine language. On the basis of Jan Assman's theory of communicative and cultural memory, the efforts of women aiming to create a collective memory was examined in three stages through time, personality, and memory through self, social self, and cultural self. The women's Library's goal is to make women and the others be aware of the gender roles and to bring women into view in the historical stage. Forming a new women's history and discourse against masculine language The Women's Library create awareness among women through public relations projects. These efforts set forth the women's history once again, unearth them against the patriarchal social order, and thus by keeping alive the women's social memory The Women's Library plays an active role in the women's struggle.