Liderlik tarzlarının örgüt kültürüne etkisi: Kamu kurumunda araştırma
The impact of organizational culture on leadership styles: Research in public institutions
- Tez No: 483354
- Danışmanlar: DOÇ. SEBAHATTİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Örgüt kültürü, Dönüştürücü Liderlik, İşlemsel Liderlik, Klan Kültürü, Leadership, Organizational culture, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Clan Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bir örgütteki liderin liderlik tarzı, örgüt kültürünün oluşturulmasında ve korunmasında önemli rol oynamaktadır. Literatür incelendiğinde, liderlik türleri ve örgüt kültürü ile ilgili çok sayıda araştırmanın olduğu görülmektedir. Bu konuda ki çalışmaların çokluğuna rağmen, liderlik türlerinin örgüt kültürü üzerindeki etkileri ile ilgili çalışma sınırlıdır. Bu çalışma da öncelikle literatürde liderlikle ilgili tüm kuramlar ve çalışmalar özetlenmiş, örgüt kültürü türleri ile ilgili açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Sonrasında ise kamu kurumundaki liderlerin liderlik tarzlarının örgüt kültürü türleri üzerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırma kamu kurumunda çalışan 368 adet kişinin doldurduğu anketler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları, faktör, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket sonuçları değerlendirildiğinde tüm soru gruplarının güvenilir olduğu görülmüştür. Yapılan açıklayıcı faktör analizi neticesinde örgüt kültürü ölçeğine ilişkin alt boyutlardan hiyerarşi kültürü faktörleri uygun faktörlere dağılmadığından analiz dışında tutulmuştur. Araştırmanın yöntemi neden sonuç ilişkisine dayalı ve hipotez içeren niteliktedir. Veri toplama aracı ise ankettir. Bulgulara göre, araştırmadaki kamu kurumunda liderlerin liderlik tarzlarından işlemsel ve paternalist liderlik tarzları ön plana çıkmış iken, örgüt kültürü tipolojilerinden pazar ve klan kültürleri ön plana çıkmıştır. Paternalist liderlik tarzının klan ve pazar kültürünü pozitif yönde etkilediği, dönüştürücü liderlik tarzının adhokrasi ve klan kültürünü pozitif yönde etkilediği ve otokratik liderlik tarzının sadece pazar kültürünü pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The leadership-style of an organization leader plays an important role in forming and maintaining organizational culture. When analyzing the literature, it seems that there are many types of leadership as regards organizational culture. Despite the abundance of studies on this issue, studies concerning the impact of leadership types on organizational culture is limited. This study summarized above all the theories and studies in the literature on leadership provides descriptive information about the organizational culture types. Moreover, the role of the type of leadership style of the leaders of public institutions in organizational culture has investigated. Research was conducted considering that questionnaires filled out by 368 people working in public institutions. The survey results were assessed using factor, reliability, correlation and regression analysis. When the results of the survey were considered, it seems that the entire set of questions were found to be reliable. As a result of exploratory factor analysis made, hierarchy cultural factors related to the the subscale of organizational culture is excluded from the analysis. The method of research is based on cause and effect relationship and contains hypothesis. The data collection tool is questionnaire. According to the findings, it was come into prominence that the leadership style of leaders in public institutions in research were transactional and paternalistic leadership style, in addition, the typology of organizational culture were market and clan culture. It has been shown that paternalistic leadership affects the clan and market culture possitively ; transformational leadership style affects adhocracy and clan culture positively. and autoratic leadership style affects market culture.