Fen bilimleri öğretmenlerinin mobil uygulamaları kullanım durumları ve fen eğitimi sürecindeki kullanımı hakkındaki görüşleri
Usage of science teachers' mobile applications and their views about usage of these applications in science education process
  1. Tez No: 483702
  2. Yazar: UĞUR ÖZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF CANBAZOĞLU BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Öğretmeni, Fen Eğitimi, Teknoloji Entegrasyonu, Mobil Uygulamalar, Science Teachers, Science Education, Technology Integration, Mobile Applications
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın temel amacı fen bilimleri öğretmenlerinin mobil uygulamaları kullanım durumlarını ve bu uygulamaların fen eğitimi sürecinde kullanımına yönelik görüşlerini tespit etmektir. Bu temel amaç doğrultusunda, fen bilimleri öğretmenlerinin günlük hayatlarında ve eğitim-öğretim sürecinde kullandıkları mobil uygulamaları seçerken dikkat ettiği kriterler, bu uygulamaların kullanım sıklıkları, uygulamaların kullanım amaçları, eğitim sürecinde kullanımları ve bu uygulamaların kullanılmasında yaşadıkları zorlukların incelenmesi hedeflenmiştir. Karma yöntem araştırması desenlerinden yakınsayan paralel desenin kullanıldığı araştırmanın örneklemini 215 fen bilimleri öğretmeni, çalışma grubunu ise yedi fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Mobil Uygulamaları Kullanımlarını Değerlendirme Anketi (FEMUKDA) ile nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik, nitel verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fen bilimleri öğretmenlerinin günlük hayatlarında kullandıkları mobil uygulama sayısı ve sıklığı yüksek olmasına rağmen, eğitim sürecinde kullanılan mobil uygulamaların yeterli düzeyde kullanılmadığı tespit edilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin eğitim sürecinde kullanılabilecek birçok uygulama ile ilgili bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenleri eğitim-öğretim sürecinde kullanacakları mobil uygulamaların seçiminde; uygulamanın ücretsiz olması, Türkçe dil desteğinin olması, kolay ara yüze sahip olması gibi kriterlere dikkat ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin öğrencilerin mobil cihazının olmaması ve internet erişiminin olmaması gibi teknik ve alt yapı eksiklikleri ile okullarda uygulanan mobil cihaz kullanımı yasaklarını mobil uygulamaların kullanımını engelleyen faktörler olarak belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the science teachers' mobile usage of mobile applications and their perspectives toward usage of these applications in science education. Within this purpose, it is aimed to examine science teachers' criteria for choosing mobile apps, which they are using in their daily life and educational process, the frequency of usage of these apps, purpose of their usage, usage in the educational process, and confronted difficulties while they are using the apps. The sample of the study, which is designed as a convergent parallel design, which is one of the mixed method designs, was 215 science teachers and the particıpant was seven science teachers. Quantitative data were collected with FEMUKDA survey and quantitative data were gathered with semi-structured interviews. Descriptive statistics were used for quantitative data and qualitative data were analysis with descriptive and content analysis. As a result of the study, it was found that they are not using the mobile apps in educational settings in a sufficient level although they are using more apps more frequently in their daily life. It is determined that the teachers do not have sufficient knowledge about the applications which can be used in science education. The criteria for choosing the apps that can be used in educational activities are being free, having Turkish language opportunity, having a user-friendly interface. Besides, the participants of the study have a positive attitude toward science teachers' usage of mobile apps for educational purposes. And the factors inhibiting the mobile apps usage are determined as having limited access to both mobile devices and internet connection of students, technical and infrastructural deficiencies, and limitations related to using mobile devices in schools.