Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü çalgı bakım onarım dersi öğretim programının kazanımları hakkında öğretmen ve öğrenci görüşleri
The idea of teachers and students about the teaching program gains of instrument maintenance repair lesson in fine art high school
- Tez No: 483890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SERDAR ÇAKIRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Çalgı, Bakım, Onarım, Kazanım, Güzel Sanatlar Lise, instrument, maintenance, repair, achievement, fine arts high school
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'de Güzel Sanatlar Liseleri Müzik bölümlerinde 12-müzik Çalgı Bakım ve Onarım dersinin kazanımları hakkında öğretmen ve öğrenci görüşlerinin saptanması, bu kazanımların gerçekleşme aşamasında ortaya çıkan sorunların nasıl giderileceğinin açıklanması, gelecekte yapılacak olan kazanımlar ile ilgili çalışmalara çözüm önerilerinin sunulması amaçlamaktadır. Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü Çalgı Bakım Onarım Dersi öğretim programı kazanımları hakkında öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, nicel verilere dayalı tarama modelinde bir araştırmadır. Türkiye genelinde Güzel Sanatlar Liseleri = 74 adettir. 12.sınıfta okutulmaktadır. Bu nedenle dersin işlendiği Güzel Sanatlar Lisesi evreni = 54'tür. Örneklem büyüklüğü 0.05, örneklem hatası p=0,5 ve q=0,5 güven aralığı olarak belirlenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda öğretmenleri (n=47) kişiden oluşacak bir örneklem grubunun ve öğrencileri (n=302) kişiden oluşacak bir örneklem grubunun 0,05 anlamlılık ve % 5 düzeyinde temsil edebileceği düşünülmüştür. Öğretmenlerden 47, öğrencilerden 302 adet anket formu elde edilmiştir. Elde edilen anket sayısının ana kütleyi temsil yeteneğinin olduğu görülmektedir. Derse ait Öğretim Programı Kazanımları Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçekler, geçerlilik, güvenirlik analizleri ve uzman görüşlerinden sonra uygulanmıştır. Araştırmada genel olarak, Çalgı Bakım ve Onarım dersi öğretim programında yer alan kazanımlarla ilgili öğretmen ve öğrenci görüşleri, demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmen ve öğrenci görüşlerinin, kısmen-katılıyorum referans aralığında olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine teachers' and students' opinions about instrumental maintenance and repair course in 12th grades in Fine Arts High Schools musical departments in Turkey, to explain how these problems will be solved in the realization phase and to present solution proposals about future gains. This research aimed to determine teachers' and students' opinions on the achievement of instrument maintenance and repair course instructional programs are data based screening models. In Turkey there are α=74 Fine Arts High Schools. Instrument maintenance and repair courses are taught on 12th grades. So the Fine Arts High Schools universe is α=54. The sample size determined α=0,05 considering the sample size, ±0,05 sampling error, p=0,5 and q=0,5 confidence interval. Accepting, 47 teachers of sample group and 302 students of sample group can represent it at the level of 0,05 significance and %5 tolerance. 47 questionnaires from teachers and 302 from students were obtained. The number of the questionnaires obtained in this context is the ability to represent the main mass. Teacher and student opinions scale of instrument maintenance and repair lesson curriculum achievements were developed for use in the research. These scales were applied after validity, reliability analysis and expert opinion. The teacher and student opinions regarding the achievements curriculum don't show any significant difference according to the demographic variables. Teacher and student views are partly the fact that they are in the reference range.