Kronik böbrek ve renal transplant hastalarında decoy reseptör 3´ ün inflamasyon ve aterosklerozdaki rolü
The role of decoy receptor 3 in inflammation and atherosclerosis in patients with chronic kidney disease and renal transplantation
- Tez No: 483919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TOKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: DcR3, inflamasyon, ateroskleroz, KİMK, renal transplantasyon, DcR3, inflammation, atherosclerosis, CIMT, renal transplantation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kronik Böbrek Hastalığında, kronik inflamasyon ve aterosklerozla ilişkili olarak kardiyovasküler hastalık riski artmaktadır. Hemodiyaliz ve periton diyaliz alan hastalara göre belirgin bir düzelme görülse de renal transplantasyon sonrası inflamatuvar süreç devam etmektedir. TNF reseptör ailesinin bir üyesi olan Decoy reseptör 3 (DcR3), inflamasyon ve ateroskleroz ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmadaki amacımız, kronik böbrek ve renal transplant hastalarında; DcR3 seviyeleri ile inflamasyon ve ateroskleroz arasındaki ilişkiyi göstermektir. Bu amaçla, serum DcR3, hücreler arası adezyon molekülü-1 (intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1)), vasküler hücre adezyon molekülü-1 (vascular cell adhesion molecule-1 [VCAM-1]), interlökin-8 (interleukin-8 [IL-8]) seviyelerinin ölçülmesi, endotelyal disfonksiyonun karotid intima-media kalınlığı (KİMK) ve karotid arter plak varlığı ile değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 50 renal transplantasyon yapılan (Grup 1), 40 hemodiyaliz (HD) alan (Grup 2), 30 pre-diyaliz KBY (Grup 3) ve 30 sağlıklı kontrol (Grup 4) olmak üzere toplam 150 birey dahil edildi. Serum DcR3, VCAM-1, ICAM-1 ve IL-8 seviyeleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. KİMK ve karotid arter plak varlığı non-invaziv olarak ultrason probuyla gerçekleştirildi. Bulgular: Serumda çalışılan tüm parametreler ve KİMK, HD ve pre-diyaliz KBY gruplarında renal transplantasyon ve kontrol gruplarına kıyasla yüksek bulundu. Renal transplantasyon grubunun sonuçları ise kontrol grubundan yüksekti. HD ve pre-diyaliz KBY grupları arasında fark bulunmadı. Hasta gruplarının plak varlıkları arasında fark yoktu. Kontrol grubunda plağa rastlanmadı. Pre-diyaliz KBY grubu kendi içinde değerlendirildiğinde KİMK dışında hiçbir parametrede evreler arasında fark saptanmadı. En yüksek KİMK değerlerinin evre 3'te olduğu görüldü. Sonuç: Renal transplantasyon, inflamatuvar süreçte belirgin bir düzelme sağlasa da inflamasyon sürecini tamamen geri döndürememektedir. Pre-diyaliz KBY ve HD grubunda üremik ortamla ilişkilendirilebilecek inflamatuvar sürecin ateroskleroza zemin hazırladığı söylenebilir. Pre-diyaliz KBY ve HD gruplarında artmış KİMK ve yüzde plak varlıkları bu durumu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The cardiovascular risk has been increased in Chronic Kidney Disease (CKD) associated with chronic inflammation and atherosclerosis. Inflammatory process continues after renal transplantation. However it has been observed a significant improvement compared to patients with hemodialysis and periton dialysis. Decoy receptor 3 (DcR3), is a member of the TNF receptor superfamily and associated with inflammation and atherosclerosis. The aim of this study is to show the relationship between DcR3 level with inflammation and atherosclerosis in patients with chronic kidney and renal transplant patients. For this purpose, we intend to measure serum levels of DcR3, intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1), vascular cell adhesion molecule-1 (VCAM-1) and interleukin-8 (IL-8) and evaluation of endothelial dysfunction via measurements of carotid intima-media thickness (CIMT) and presence of plaque. Materials and Methods: A total of 150 participant were obtained from 50 renal transplant patients (Group 1), 40 hemodialysis patients (Group 2), 30 pre-dialysis CKD patients (Group 3) and 30 control (Group 4). Serum DcR3, VCAM-1, ICAM-1 and IL-8 levels measured with ELISA method. CIMT and presence of carotis arter plaque performed by ultrasound probe, non-invasively. Results: All parameters were measured in serum and CIMT were higher in HD and pre-dialysis CKD groups compared to renal transplant and control groups. The levels of renal transplant group were higher from control group. There was no difference between HD and pre-dialysis CKD groups. There was no difference between patient groups in terms of the presence of plaque. Control group didn't show any plaque. Pre-dialysis group was no significant difference between the stages in any parameter except CIMT. CIMT levels was highest in stage 3. Conclusion: Although renal transplantation provides a significant improvement in the inflammatory process, not return completely. Inflammatory process associated with uremic milieu may predispose to atherosclerosis in pre-dialysis CKD and hemodialysis patients. Increased CIMT and presence of plaque in HD and pre-dialysis CKD groups supports this state.