Diyetsel obeziteli farelerde kronik yağ asidi bağlayıcı protein 4 inhibitörü uygulamasının testis dokusu ve serumda biyokimyasal parametreler üzerinden araştırılması
Investigate of the chronic fatty acid binding protein 4 application on testicular tissue and serum biochemical fertility parameters in dietary obese mice
  1. Tez No: 483922
  2. Yazar: TEVFİK BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKÖZ, YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN CÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: BMS309403, Deneysel Obezite, Erkek İnfertilitesi, Yan Etkiler, BMS309403, Experimental Obesity, Male Fertility, Side Effects
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada erkek farelerde diyetsel obeziteye bağlı bir komplikasyon olan fertilite bozukluğu modeli oluşturularak BMS309403 adlı ilacın serumda biyokimyasal parametreler, testis dokusunda spermatogenez ve apoptoz belirteçleri üzerine etkileri araştırıldı. Yöntem: Balb / c cinsi erkek fareler kontrol, obez kontrol, obez araç ve obez ilaç gruplarına ayrıldı. LOİ seviyelerine göre obezite gelişimi sonrası, obez ilaç grubuna 6 hafta boyunca oral BMS309403 uygulandı ve çalışma ötenazi ile sonlandırıldı. Kalpten alınan kanlar serum biyokimya tüplerine aktarıldı, santrifüj sonrası ayrılan serumlar - 80 ˚C' de saklandı ve çalışma günü ilgili testlerin analizleri yapıldı. Testis dokuları ise % 10' luk formalin ve parafin bloklara alındı ve çalışma günü ilgili testlerin analizleri yapıldı. Bulgular: FABP4 serum düzeyleri obez kontrol ve obez araç gruplarında, diğer iki gruba göre artmış bulundu. Serum total testosteron, FAI, inhibin B, SHBG düzeyleri, testis Bcl - 2 ekspresyonu ve Johnson skoru parametreleri tüm obez gruplarda kontrol grubuna göre azalmış bulundu. Bax ekspresyonu ve Tunel - pozitif hücre sayısı ise tüm obez gruplarda kontrol grubuna göre artmış bulundu. İnhibin B düzeyleri ve Johnson skorlaması sonuçları obez ilaç grubunda, diğer iki obez grubuna göre azalmış bulundu. Tunel - pozitif hücre sayısı obez ilaç grubunda obez araç grubuna göre azalmış bulundu. Sonuç: İlacın hormonal ve moleküler düzeyde erkek fertilite parametreleri üzerine olumsuz etkileri olduğu görüldü. Daha uzun süreli ilaç uygulamalarında ilacın etkilerini azaltıcı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the effects of the drug named BMS309403 on serum biochemical markers, testis tissue spermatogenesis and apoptotic markers were investigated by creating a model of dietary obesity induced fertility disorder complication on male mice. Material and Method: Balb / c strain male mice divided into control, obese control, obese vehicle and obese drug groups. After development of obesity based on LIO levels, BMS309403 was administered orally to obese drug group for six weeks and the study was terminated by euthanasia. Blood samples taken from hearts were transferred to serum - seperating tubes, after centrifugation the sera were stored at – 80 ˚C and relevant tests were performed on working day. Testicular tissues taken into 10 % formalin and paraffin blocks and relevant tests were performed on working day. Results: Serum FABP4 levels were higher in obese control group and obese vehicle group compared to other two groups. Serum total testosterone, FAI, inhibin B, SHBG levels, testicular tissue Bcl - 2 expression level and Johnson scoring parameters were lower in all obese groups compared to control group. Bax expression level and Tunel - positive cell counts were higher in all obese groups compared to control group. İnhibin B levels and Johnson scoring results were lower in obese drug group compared to other two obese groups. Tunel - positive cell count were also lower in obese drug group compared to obese vehicle group. Conclusion: Negative effects on hormonal and molecular level of male fertility parameters of the drug was shown. This increase in longer – term drug administration and further studies are required to investigate the effects of the drug.