Örgüt kültürü ile inovasyon arasındaki ilişki ve bir araştırma
Organizational culture and innovation and a study
  1. Tez No: 483993
  2. Yazar: HAYAL ŞİMDİ ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Cameron-Quinn Modeli, İnovasyon, Culture, Organizational Culture, Cameron-Quinn Modal, Innovation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu tez çalışması, bir işletmedeki örgüt kültürü ile inovasyon arasındaki arasındaki ilişkinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak işletme içerisinde bilimsel veriler toplanmış ve toplanan veriler üzerinde istatistiki analizler yapılmıştır. Gerekli verilerin elde edilmesi için bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir banka çalışanları üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Anketin uygulandığı kişilerin çalıştıkları işletmeye ait örgüt kültürünün belirlenmesi için, Cameron ve Quinn tarafından geliştirilen örgüt kültürü belirlemeye yönelik soru ölçeği kullanılmıştır. İnovasyonu ölçmek amacıyla ise Wang ve Ahmed tarafından geliştirilen soru ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analiz edilmesinde“SPSS 20.00”paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, programda yer alan Çapraz Tablo Analizi, Ki Kare Analizi, Frekans Dağılım Analizi, Bağımsız Örneklem T testi, Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi, Kruskall Wallis, Mann Whitney-U Analiz, T Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, örgüt kültürü boyutları ile inovasyon boyutları arasında zayıf bir ilişki olduğu, örgüt kültürünün inovasyon türleri üzerinde belirli bir rol oynamadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the relationship between a firm's organizational culture and and innovation. It is important to collect scientific data and make statistical analysis on the data for achieving the goal of the study. To reach the needed datas, a questionnaire was applied on a company employees on a Bank's employees. A questions developed by Cameron and Quinn, designed to measure the dimensions of the organizational culture, was used to determine organizational culture of the firm employees, which survey was applied. A questions developed by Wang and Ahmed, designed to measure the dimensions of the innovation was used to determine innovation. In the process of analyzing the data, the statistical package program“SPSS 20.00”was used and reasonable results were reached by using Frequencies, Reliability, Chi-squared test, Corelation, Kruskall Wallis, Mann Whitney-U Analyses. As a conclusion of the study, poor relation was determined between organizational culture and innovation. It was found that revealed organizational culture did not play a specific role on innovation types.