Rengin tat algısı üzerindeki etkisinin mekan tasarımında kullanılması
The influence of color on taste perception and usage in the design of space
- Tez No: 484235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DİDEM BEDÜK TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: renk, tat algısı, sinestezi, mekan tasarım, color-colour (shade), taste perception, synesthesia, space design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Hızla ilerleyen bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte içinde bulunulan zamana ayak uydurmak, bu zaman içindeki süreci anlamak ve karşılaşılan problemlere çözüm bulmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu süreç içinde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler her alanda ortaya çıkmakta, farklı çevrelerde etki alanı bulmaktadır. Söz konusu etkileri geri bildirim olarak alıp yeni yaşam alanları oluşturmak ve fırsata çevirmek ise önemli bir faktör olmaktadır. Görünüm, koku, renk vb. faktörlerin tat algısını ve müşteri üzerindeki etkisini araştıran disiplinlerdeki çalışmalar, iç mimaride mekan tasarımını etkiler. Bu etki, mekan ile kullanıcı arasındaki iletişimde araç olan tasarımla sağlanabilmektedir. Bu etkiyi oluşturan tasarım öğelerinden biri olan renk, yeme içme hizmeti veren mekanların tasarım sürecinde önemli bir etkiye sahiptir. Renk, psikolojik, sosyolojik ve fiziksel olarak oluşturduğu izlenim ve çağrışımlarla müşteriler üzerinde etki oluşturmakta ve tat algısını etkileyen faktörlerden biri haline gelmektedir. Renk, mekan için bir kimlik olmakta, mekanın tasarım aşamasında, planlanan tasarım süreci içinde yönlendirici bir etken olabilmektedir. Tat algısını etkileyen çalışmalar sadece yiyecek ve içecek ile ilgili duyu girdilerinin çoklu-duyusal entegrasyonunu değil, aynı zamanda, yiyecek ve içeceğin tadına bakıldığı ortamın çoklu duyusal özelliklerine ve çevresine bağlı olarak değişmektedir. Yiyeceklerin tadına varılmasında görme, işitme, koklama, dokunma duyuları önemlidir.Bu açıdan mekan içinde kullanılan tasarım öğeleri kullanıcıların beş duyusuyla etkileşime geçtiği mekan içinde çok duyulu olan tat deneyimini etkilemektedir. Renk temelli bir stratejiyle oluşturulan mekan tasarımının kullanıcı üzerinde etki oluşturarak tat algısını etkilediği literatür araştırmaları ile gösterilmiş, deneysel araştırmaların bulguları incelenmiş ve örnek mekanlar üzerinden değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu tez çalışmasında; 1. Mekanda kullanılan mekânsal uyarıcıların ve renklerin tat algısını etkilediğini göstermek, 2. Yeme içme hizmeti veren mekanların tasarımında renk seçiminin, bir marka oluşumu için farklı tat deneyimleri sağladığını vurgulamak, 3. Mekan tasarım sürecinde çok fazla üzerinde durulmayan bir duyu olan tat duyusunun önemine dikkat çekmek; mekan ve tat ilişkisini göstermek amaçlanmıştır. Sonuç olarak mekanın, tat deneyimini etkilediği gösterilerek, mekanın algılanmasında etkili beş duyudan biri olan tatma duyusunun mekanla olan ilişkisi ortaya konulmuştur. Mekan tasarımında renk ve tat ilişkisinin gelecekte daha fazla göz önüne alınarak yeme içme hizmeti veren mekan tasarımları için potansiyel katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is becoming more and more difficult to keep pace with the scientific and technological developments today that are advancing rapidly, to understand the process within this time and to find solutions to the problems encountered. Scientific and technological developments that are experienced in this process are emerging in every field and have a domain of influence in different environments. It is an important factor to take these effects as a feedback and create new living spaces and turn them into an opportunity. The studies from different disciplines investigating the perception of appearence, smell, colour factors on taste and its effects on customers; has an affects on spatial design. This effect can be achieved by design that is a tool for communication between space and user. One of the design elements of this effect is the color, which has an important influence on the design process of eating and drinking places. Psychological, sociological and physically forming impressions and associations of colour have an effect on the customer and become one of the factors affecting taste perception. Color is an identity for the space and can be a driving factor in the design phase of the space, in the planning process. Studies that affect taste perception vary not only based on the multisensory integration of food and beverage-related sensory inputs, but also on the multiple sensory attributes of the environment in which food and drink are viewed. Vision, hearing, smell, touch senses are important in enjoying food. In this respect, the design elements used in the space influence the taste experience which is very sensible in the space where the users interact with the five senses. Literature research has shown that the design of a space created by a colorbased strategy influences taste perception by creating an effect on the user. The findings of the experimental investigations were examined and evaluated through the sample locations. In this thesis study the aim is; 1. To show that colors used in the venue affect taste perception, 2. To emphasize that the choice of colors in the design of places serving food and beverages provides different taste experiences for a brand formation, 3. To draw attention to the importance of the sense of taste, which is a sense that is not much emphasized in the space design process; space and taste relationship. As a result, it is shown that the place influences the taste experience, revealing the relation of the sense of taste, which is one of the five senses effective in perception of the space, to the space. It is thought that the color and taste relation in the space design will contribute more to the space designs that provide the eating and drinking service and will be considered more in the future.