Metabolik sendromu olan psöriazis hastalarının tedavisinde rutin metotreksat tedavisine eklenen metforminin antipsöriyatik tedaviye katkısı
The contribution of metformin added to routine treatment of methotrexate for the patients of psoriasis with metabolic syndrome
- Tez No: 484690
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, metformin, metotreksat, psöriazis, Metabolic syndrome, metformin, methotrexate, psoriasis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İki in vitro çalışmada metforminin insan keratinositleri üzerinde antiproliferatif etki gösterdiği bulunmuştur. Ancak metforminin psöriazis hastalarındaki etkisini araştıran sadece bir klinik çalışma mevcut olup bu çalışmada metforminin MS'li psöriazis hastalarında plaseboya göre hastalık şiddet skorlarında anlamlı iyileşme sağladığı gösterilmiştir. Bir derlemede MTX ve metforminin farmakodinamik etkileri detaylı olarak incelenmiş ve bu iki ilacın psöriazis tedavisinde sinerjistik olumlu etkileri olabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada MS'li psöriazis hastalarında MTX tedavisine eklenen metforminin antipsöriatik tedaviye katkısını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada psöriazis tanısıyla MTX tedavisi başlanıp çalışmayı tamamlayan 33 hastanın bulguları değerlendirildi. MS olmayan 13, MS'li olup sadece yaşam tarzı değişikliği önerilen 15 ve MS'li olup yaşam tarzı değişikliği önerisine ek olarak metformin başlanan 5 hastanın MTX tedavisi öncesinde ve 4. ayındaki PAŞİ, VYA ve DYKİ skorları incelendi. Metformin tedavisi alan MS'li hastalarda, metformin almayan MS'li hastalara ve MS olmayan hastalara kıyasla PAŞİ ve VYA'da daha yüksek oranda azalma saptanırken, DYKİ skoru ise daha az azalma gösterdi. PAŞİ 50, PAŞİ 75 ve PAŞİ 90'a ulaşan hastaların oranı karşılaştırıldığında metformin alan hastalarda, metformin almayan MS'li hastalara ve MS olmayan hastalara kıyasla daha yüksek saptandı. Metformin alan hasta sayısı az olduğu için bu parametreler için metformin alan hasta grubu ile diğer hasta grupları arasındaki farkın istatistiksel analizi yapılmadı. Bu sonuçlar metforminin MS'li psöriazis hastalarının tedavisinde MTX ile kombinasyonunun antipsöriatik tedaviye katkısı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak metforminin psöriazis hastalarının tedavisindeki etkinliğinin net olarak ortaya konabilmesi için geniş hasta gruplarında yürütülecek klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The antiproliferative effect of metformin on human keratinocytes has been demonstrated in two in vitro studies. However, the effect of metformin on psoriasis patients has been investigated only in one clinical study and this revealed significant improvement on the disease severity scores of the psoriasis patients with MS. In a review, pharmacodynamics of MTX and metformin were elaborately researched and it was suggested that this two drugs may have a synergistic favorable effect on the treatment of the patients of psoriasis. The purpose of this study was to assess the antipsoriatic effect of metformin added to MTX in the treatment of the patients of psoriasis with MS. The findings of 33 patients of psoriasis who were treated with MTX and completed the study, were evaluated in this study. The PASI, BSA and DLQI scores of 33 patients were evaluated, thirteen of whom were without MS, 15 of whom were with MS and were recommended for lifestyle modification only, and 5 of whom were with MS who were treated with metformin in addition to lifestyle modification. A higher reduction was found in the PASI and BSA scores of the patients with MS who were treated with metformin compared to the patients with MS who were recommended for lifestyle modification only and patients without MS while a lesser reduction was found in the DLQI scores. The proportion of the patients that achieved the PASI 50, PASI 75 and PASI 90 response, was higher in the group of patients with MS who were treated with metformin compared to the patients with MS who were recommended for lifestyle modification only and patients without MS. A statistical analyze of the difference of this parameters between the groups was not performed due to the scarcity of the number of patients with MS who were treated with metformin. These findings give rise to thought of that metformin combined with MTX may contribute to the treatment of the patients of psoriasis with MS. However, studies with large number of patients are needed to clarify the efficacy of metformin in the treatment of the patients of psoriasis.